The Spatial Stimuli – An Architect’s Office, at New Delhi, by Creative Designer Architects

Share Post:

Creative Design ArchitectsAn architect’s office is a space that is conceived as a springboard for architectural dialogue, creativity and design. It should, hence unfold and interact in a way that its users feel connected with each other and the spatial setting around. A 2400 Sq. feet open, purely rectangular floor plan had immense potential to explore this aspect. There doesn’t exist a perfect definition of what causes ‘creativity’. However, a brief insight into human psychology and the way our minds respond to its surroundings could probably help shape the right kind of environment for an architect to work in.

Tracking the customary movement of the various end users in the space helped devise the zoning of functions on the floor plan. The entrance wait orients the visitor directly into the meeting room without protruding into the privacy of studio space. The director cabin sits far back in the South-western corner, allowing for a potential, central studio zone to exuberate energy into the entire space, making it the iso-centre of the office. This is surrounded by an open loop diverging along the East orientation, housing staff workstations. To further accentuate the experience, The table loop pulls up like a cloth along an axis, allowing people to walk around under it. The very move of passing through a flexible loop is meta-physically symbolized with enlightenment, which is supposed to happen through a small design library housed underneath. This visual axis extends in to the entrance wait via a thin linear puncture in the wall, creating a seamless coherent vista.

Creative Designer Architects
Layout Plan

“Curves are, in general felt to more beautiful than straight lines, They are graceful, pliable and lead to a burst of activity in the brain leading to innovation and experience” quotes a psychologist, Kate Cordon. The curved ‘Enlightenment galore’ is a spatial stimuli that is meant to evoke a dialogue in the user’s mind. This frozen energy is made to travel further, extending across all tables, pulling up wherever required and forming a seamless virtual experience. The areas where the table loop pulls up is housed with a collection of design books below, creating multiple spots of enlightenment. The open design with no ceilings and extra clear glass makes the office spatially expansive and functionally resourceful. The design of the meeting room is extremely fundamental, carrying forward the ‘stimuli’ of the studio in the form of a vertical panel seamlessly blending into a floating ceiling. The studio also has a number of flexible elements such as the ‘sliding white-boards’ which doubles up as privacy screens for the meeting room.

The entrance wait area is meant to be the most inviting and soothing spatial setting possible. The genuineness of raw exposed concrete all around and a seamless curved section attempts to interact with the soul. The space is further fused with energy by dint of yellow colored furniture and props. The project ‘display-book’ panel, each for every typology makes a statement right at the entrance along with a thin layer of moss emerging from the ceiling, where visitors can flip around pages to explore the portfolio in detail. The design of an architect’s office is more of an interior ‘architecture’ than ‘design’, traversing into the phenomenology of the space. It requires the innate aura of space and the materials to interact with the people and inspire.

Drawings:

 

Project Facts:

Design Team: Ravideep Singh, Mohanbir Singh, Maninder Kaur
Project location: DLF Prime Towers, Okhla Phase 1, New Delhi
Project Engineers: Gurpreet Singh, Anurag Shukla
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square meters or square foot): 2,400 Sq. Feet
Photo credits: Suryan // dang
Architect’s website: www.creativedesignerarch.com

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Winery At Nasik

Winery at Nashik, by Sachin Agshikar Architects

This post gives information on a winery which is located in the valleys of Nasik by Sachin Agshikar Architects. The final proposal was also to have an Experience Lounge on top of the hill along with library, shop and office space. But the project is only 25 % completed to date.

The Office Next Door, at Vesu, Surat, by The Concept Lab

The Office Next Door, at Vesu, Surat, by The Concept Lab

The office next door is the new project that recently completed is a  real estate office and is made upon a total carpet area of 475 sq. Ft and consists of a reception area followed by a waiting area, 2 meeting cabins and completed by a pantry and a washroom. The client was very precise about the design is very sober yet elegant. The office turned out even better than expectations.A clean white openable panel wall has been constructed to hide the windows giving the reception a subtle look. – The Concept Lab

Subscribe to Architecture and Design Updates