Sameep-Padora-Roddam-House-at-Jubilee-Hills-Hyderabad

Fort House at Jubilee Hills, Hyderabad, by Sameep Padora and Associates

Referencing forts as a primer the formal development of the project attempts to balance a need for privacy/protection from the outside while developing layered and tiered open spaces for social engagement.
Sameep-Padora-Roddam-House-at-Jubilee-Hills-Hyderabad

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Sameep-Padora-Roddam-House-at-Jubilee-Hills-Hyderabad

The primary program brief from the couple who owned the house was a desire to build a house that was to be their ‘fortress from the cacophony of the world outside’ while creating a sizable space to be used frequently for entertaining friends and guests.

Sameep-Padora-Roddam-House-at-Jubilee-Hills
Site Plan

Referencing forts as a primer the formal development of the project attempts to balance a need for privacy/protection from the outside while developing layered and tiered open spaces for social engagement.

Privacy & Scale

Our first effort was to distance the notion of privacy from that of scale.

Formally the boundary wall becomes part of the three parallel limestone clad wall set that configure program between them and ascend in height as they gain distance from the street scaling the house down to human proportions.

Wearing the Courtyard Inside Out

This need for privacy and climatic sheltering on the south side street (to mitigate the harsh southern sun) creates a largely impervious facade. The solidity of this construct is completely obliterated once inside the house by sectional overlapping and linked multilevel a hybrid courtyard that is both internalised and external and hence becomes a container for the massive entertainment space required by the client. This void/court cuts the through the sectional width of the house becoming a programmatic connect for the independently accessible strands of private (family) and public (work &entertainment) spaces that intersect in the physical centre of the house.

Drawings

Project: Private Home
MEP Consultant: R.N. Joshi
Location: Hyderabad, Andhra Pradesh, India
Structural Consultant: Facet
Size: 1300 sq. meters.
Year of Completion: March2014
Design Team: Viresh Mhatre, Harsha Nalwaya, Aanoshka Choksi, Mythili Shetty
Photographs: Edmund Sumner

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /