Residence design by Archom Consults

Ladhani’s Residence, A Hanging House at Noida, by Archohm Consults

The Ladhani House by Archohm Consults is a thoughtful approach towards designing residential spaces for new age clients. The design of the spaces departs from the ideas which focused on the past characteristics of vernacular Indian households and follows rather a contemporary theme.
Residence design by Archom Consults

Ladhani House, Hanging House at Noida by Archohm Consults

The Ladhani House is a thoughtful approach towards designing residential spaces for new age clients. The design of the spaces departs from the ideas which focused on the past characteristics of vernacular Indian households and follows rather a contemporary theme.

The design approach of the architects has been to create optimized floor plates with efficient programmatic functioning to achieve maximised height spaces for the small family. The effort to reduce the built environment has been achieved by designing a cantilever system with concrete which enhances the opportunity to design open and spill over spaces.

The exterior of the residence is moulded to create innovative openings and skylights which allow a very strong communication between the house and the surroundings allowing ample natural light into the spaces. The exterior facade of the home creates a new attribute of solidarity and endurance in an urban context that completely stands out in comparison to the surrounding houses. The project epitomizes the convergence of natural materials like Red Travertine and Kadappa Stone in its interior palette.

The visitors enter the ground floor through a double-height entrance. The narrative of spaces is further enhanced by the aesthetic artworks by Mukul Goyal and Vishakha. The basement floor of the house has a swimming pool along with recreational spaces in a naturally lit environment. The half-oval-shaped pool is perceived as a complete oval with the help of a full-height mirror to create an illusion of huge space.

The first floor is designed as a personal space for the family. It connects the lower floors designed for visitors and staff with the upper floors that are designed for seclusion and privacy. The temple is designed in a double-height space with a small aperture on the top that resembles the form of the traditional temples, reimagined in a contemporary form.

The second-floor houses the guest bedrooms with minimalistic finishes and exemplary relaxing spaces with a lush terrace garden and outhouse that binds the natural and modern characteristics of the space vibrantly. The ambience of the spaces, along with an immersive wall projection system creates new experiential spaces for the family to spend more time together.

The whole informal and simplistic ambience with the amalgamation of spatial elements is the result of the deeply engaging conversations between the designers and client to create a space that reminisces the sentiment of being at home. The natural finish materials imbued into characteristics of modern spaces are featured with the natural sunlight in the day. The house becomes a haven of peace and with a specifically designed facade to frame views that connect the surroundings. The design aims to infuse liveliness and a cool quotient into the home of the Ladhani family.

Drawings

Project Facts

Typology                                              :               Residential

Name of Project                                 :               Ladhani House / [Hanging House]

Location                                               :              153 Sector-15a Noida.

Name of Client                                  :             Paritosh Ladhani

Principal Architect                           :               Mr.Sourabh Gupta

Design Team                                   :        Harsh Chouhan, Harimohan Singh, Swapnil Sharma, Aman     Sharma, Amit Das, Sandeep, Tarak Murari

Site Area                                              :               450.0 sqm.

Built-Up Area                                     :               1372.0 Sqm.

Start Date                                            :               27.12.2018

Completion Date                              :               26.06.2021

Photographer                                    :               Andre Fanthome

 

CONSULTANTS

Structural                                            :               Paresh & Associates

Mechanical                                         :               Archohm Consults

Electrical                                              :               Archohm Consults

Civil                                                        :               Archohm Consults

Landscape                                           :               Archohm Consults

HVAC                                                     :               Abid Hussain Consultant

Plumbing                                             :               Techno Engineering Consultant

Façade                                                  :               Archohm Consults

Engineering                                        :               Archohm Consults

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

Special Mention | Belonging and Appropriations: A Dialogue

Urban displacement disrupts social networks, causing a sense of placelessness. Yet, people establish belonging through intangible connections—rituals, traditions, and shared experiences—shaping both mind and space as is explored by Aditi Suresh Kawade through this piece. The essay is a part of shortlisted entries for Urban Imprints essay writing contest, March-April 2024.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..