Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Nueva, an Indian Boutique Store, located in the Taj skyline in Ahmedabad, is a textile retail store of 375sq.ft.Area. Bringing together a natural palette with Indian folk art-inspired space helped create an oasis that the owner truly desired. The natural material palette comprising exposed concrete, wood, brass, lime plaster together with metalwork and mirror wall. - Shayona Consultants
Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect   1

Nueva, an Indian Boutique Store, located in the Taj skyline in Ahmedabad, is a textile retail store of 375sq.ft.Area.

Bringing together a natural palette with Indian folk art-inspired space helped create an oasis that the owner truly desired. The natural material palette comprising exposed concrete, wood, brass, lime plaster together with metalwork and mirror wall.

 

 

The exposed concrete ceiling together with the smooth lime plaster finish on the walls and floor create a rustic charm.

The walls with its natural rustic lime plaster-finish backgrounds the light-toned display units.

 

 

A unique center table has been customized out of a wooden heritage door, finished with a glass top to add a classical look to this astonishing textile retail shop. The wooden-carved chairs are perfectly paired up with this center table. The minimal furniture helps create more space to move around.

“One of the larger design objectives was to subdue the compact space with the use of soft colors, arches and curved edges.”

 

 

The arched narrative is carried through in the detailing of the display units and the mirror wall.

Considering space constraints, open metal shelves have been provided for display units.

 

 

Light-toned arched display units sheathe the stock of the textiles, counterbalancing the darker rustic tone of walls. These display units are customized on the basis of the quantity of stock to be displayed. The hole-cuts for dupattas and the shelves for thaan collection add creative interior details to the store.

 

The combination adds buoyancy to this textile retail store.

The mirror wall is creatively designed to look spacious and acts as a dramatic backdrop to the whole space.

The hand murals, hanging out from the wall, for displaying traditional purses is wisely designed to look attractive to customers whilst keeping in mind the space constraint.

 

 

The reception table is also made on-site with an idea to use the stamps of textiles, with a silvery-golden textured wall.

Track lights in the ceiling, defused lights behind the display units help to highlight the furniture and space within.

From the consoles to the treatment of the walls, there is subtle continuity in the design language throughout this space that softens and elevates the textile retail store.

Project Facts –

Project Name: Indian Boutique Store @ Taj Skyline, Ahmedabad

Architecture Firm: Shayona Consultant

Principal & Founder Architect: Ar. PrashantParmar

Firm Location: Ahmedabad, Gujarat, India

Completion Year: 2021

Carpet Area: 375 sq.ft

Project location: Taj Skyline, Sindhu Bhavan Road, Ahmedabad, Gujarat, India

Photo credits: Inclined Studio

Design Team: Ar. HarikrushnaPattani, Ar. Hemang Mistry, Ar. Ashish Rathod, Ms.Pooja Solanki, Ar. Vasavi Mehta.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /