Black Perch, at Ahmedabad, by Studio Sangath

Black Perch, at Ahmedabad by Studio Sangath, is the extension and refurbishment of an existing, 40-year-old bungalow, located in a tight urban fabric, using most of the permissible ground cover before the extension was added.

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Black Perch, at Ahmedabad, by Studio Sangath 1

Black Perch is the extension and refurbishment of an existing, 40-year-old bungalow, located in a tight urban fabric, using most of the permissible ground cover before the extension was added. As no other space was available, the extension is placed on top of the existing, split-level building. It adds a large living room with a kitchenette and a study cum guest room to the top of the house. All spaces overlook a large open to sky courtyard, which steps down the existing sloping roof. Alien-like this clean, black cube is perching on top of the old structure, as if landed from the sky, pushing on all sides up to the margin line, cantilevering far over the entrance side of the old house.

All four outer sides of the cube are covered with movable wooden louvers, which allow the user to regulate the ingress of sunlight, and views from and to the surrounding. The louvers were blackened following Shou Sugi Ban, an old Japanese technique for preserving wood, by charring it with fire. Once charred, the wood resists further burning, water, sun, or pests. The black louvers are also an homage to the old wooden havelis of the old city of Ahmedabad. Contrasting with the black facade, white oak is used for flooring, ceiling and furniture of the interior. Besides adding the new floor on top, most areas of the old house, from the entrance porch, over the living room to the bed rooms, were reworked to match them to the changed requirements of the owners.

Drawings:

Black Perch, at Ahmedabad, by Studio Sangath 17

One Response

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /