The Wall House at Auroville, by Anupama Kundoo Architects

The Wall House at Auroville, by Anupama Kundoo Architects: Wall House is situated outside the planned city limits of Auroville, in Auromodele, an area designated for research and experimentation. The architect’s residence, it compactly accommodated everyday needs whilst effortlessly expanding to absorb guests.

Share Post:

Text: From Anupama Kundoo Architect’s Website

The Wall House - Anupama Kundoo Architects
© Javier Callejas

Wall House is situated outside the planned city limits of Auroville, in Auromodele, an area designated for research and experimentation. The architect’s residence, it compactly accommodated everyday needs whilst effortlessly expanding to absorb guests. It attempted to not only redefine the building program for a private-residence; it tested various spatial and technological innovations to inform other projects. Spatially, it redefined borders and transitional spaces in response to the climatic conditions and contemporary culture.

Technologically, it involved local materials in new and inventive ways given the global resource crunch and rapid urbanisation. Landscape design, an integral and inseparable part of the overall architecture, worked with the topography to integrate the indoor-outdoor transition as an integral experience. Wall House was the culmination of an ongoing extensive research and experimentation in low-impact building technologies that are environmentally and socio-economically beneficial, by negotiating the balance between hi-tech and low-tech and incorporating everyday materials through techniques that include the participation of those with lower skills and education with few skilled craftsmen.

Such hybrid technologies focus on new ways of using age-old local materials that combine hand skills and local craft traditions alongside knowledge-based scientific systems. A laboratory for research and experimentation, this was a prototype for future development.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Overlapping Volumes, at Hyderabad, by Urban Zen

Overlapping Volumes, at Hyderabad, by Urban Zen

If one could define this state-of-the-art project by Urban Zen, magnum opus is the only definition for  it. Sprawling over 22,000 sq. ft., this home built for a very special client who is just 32, is a celebration of his astounding success. It is a culmination of his accomplishments and a well-deserved ode to his triumph against all odds. – Urban Zen

Subscribe to Architecture and Design Updates