The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

Share this

The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

The vocabulary of local basalt stone walls, terracotta clad concrete roofs and plain glass windows used for the built form complements the careful juxtaposition of solids and voids that mark each building while at the same time brings together local building craft and international sensitivities. The design derives from a basic form of a vaulted room, responds to programmatic requirements with dramatic variations on the same, expresses servant and served spaces by volumetric differentiation and is ordered by a predetermined set of dimensions and ratios.

Moreover, it also derives from climatically appropriate form, passive techniques of achieving adequate lighting, heating and cooling, optimising user movement and keeping the natural terrain intact to a large extent so as to belong to the place. In spirit, it is a subtle green design without associated technological or stylistic trappings.

The design complements the non-regimental teaching process followed in the school. The sunlit classrooms, the variety of interaction nodes on the pedestrian routes, the scaling up or down of specific activity spaces provide the ideal setting for all academic, social and cultural activities. The school’s philosophy of learning through team based experimentation, discovery, and hands-on experience is complemented by the free, non-cumbersome spaces, connections of the indoors and outdoors, blending of private and team areas and the in-built tools of learning. Rather than remaining just a setting, the campus becomes an active partner in the teaching- learning process.

Objects placed in the landscape – an organizing principle sensitively followed while laying varied built forms on a sloping terrain. Omnipresent hillock and the rolling landforms remain the constant point of reference while perceiving this school campus.

This project is a co-ed residential school with a CBSE curriculum educating 240 students per year. It spreads over 10 Acres of land. The school has two parts; residential cluster and academic cluster. The residential cluster comprises of 11 dormitories, 5 studio apartments for warden, residence for the principal and student’s centre. The academic cluster consists of 14 classrooms, 3 laboratories, 2 teacher’s rooms and 2 toilet blocks. Catering Center with dining hall & adequate service areas have been provided. Presently, the total construction area is 6200 sqm.

All built forms have evolved from a generic built form of dormitory building. These derivatives are of varying volumes. Low volumes are essentially the ‘servant areas’ and movement areas whereas the high volumes are ‘main areas’. High and low volumes are juxtaposed to contain spaces of institutional character as well as human scale.

Actually, un-built space defines the fabric of the built. The concept of ‘serial vision’ is an inherent part of the campus design and one can explore the sequence of the spaces differently on each visit. The angular geometry induces oblique movement creating an eventful journey.

Definite structural vocabulary with load bearing composite stone wall, form finish concrete and infill of brick walls with aggregate plaster brings cohesiveness in overall development. System of parallel bays grows in one direction suitably to contain different functions and curved roof forms give the necessary volume.

This project is Green building by design where ‘solar passive architecture’ has been celebrated with aesthetic sense. Positioning of buildings respecting the terrain, parceling the building into small foot prints, creating mutual shading building surfaces, thick building envelope, natural ventilation using ‘stack effect’, maximizing daylight using skylights, thermally insulated roofs with terracotta tiles has been incorporated right from the design inception stage.

Landscaping has been integral part of space making. The sun, shade, shadow, rain, breeze, trees, fruits, flowers, fragrances, birds and now pets set forth a pleasant interactive ambience for ‘a complete learning’ experience of the student.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

B.V.Doshi passed away on January 24, 2023

B.V. Doshi: Master Builder, My Teacher

On January 24, 2023, one of India’s most renowned architects passed away. With the passing of B.V. Doshi at the age of 95, Indian Architecture witnessed the end of an era. This tribute by Doshi’s student and later contemporary, Bimal Patel, was first published in ‘The Indian Express’.

Read More »

Trending /

Future Trajectories 2.0 Logo

PARTICIPATE /