Tete a Tete, Calicut, by Nestcraft Architecture

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Tete a Tete, Calicut, by Nestcraft Architecture 1

A home on a riverside espoused to the sound of streaming river water,
A home on the pedestal of a peak, worshipping the woods!’ tete-a-tete’ has a profound hum with mother nature.

Clients brief

Mr Alex & Sini, Couple with a kid approached us with a need for a 4-bedroom home in which every space should be connected to the exterior environment, they need to be in tune with the outer world and never wanted an introverted home. They wanted to enjoy and be involved with the varying personality of nature around the home. They insisted on a no-gimmick interior treatment with a very minimal approach. The challenge was to optimize the balance between the comforts of a roof over the head and to be in connection with the outer environment.

Concept note

The land for the home to be designed is located on the bank of a river which changes its nature in the rainy seasons, the water level rises to + 5 m and the plot is surrounded by lush natural vegetation. The design concept was to stay humble in the usage of materials, staying close to nature by opening up the inside to the outside- in one sentence the idea was to incorporate the touch of nature (welcoming breeze inside), the sound of nature (streaming water and the woods), view of nature (sunlight in interiors in varying moods according to the different hours of the day).

Design Process

 The two-floored residence in the thickly vegetated area alongside the Western Ghats of India nests 2840 sq. ft. Of building area on 24.5 cents of land. The ground floor comprises a covered porch, three bedrooms, living and dining space, a kitchenette and a courtyard. The courtyard, three bedrooms and living spaces have large windows overlooking the river and capturing the North light, among which the living space is physically opening up to the backyard having a natural landscape. The first floors have a large bedroom which is multipurpose in function to use as a guest bed/study room etc. Since the plot is located in a heavy rainfall area the design ensures proper overhangs above all openings and has adopted a straightforward traditional sloped tiled roof structure.  

The project explores the balance between sustainable building materials and maximum utility in every sqft. The right mix of the least carbon footprint, recyclable, natural materials and passive lighting and ventilation engages visual connection with the surroundings. The interior treatment is having natural textures and colours to deliver an artful feel. Finding the maximum flood level of the area from history and placing the building in such a way that the client can enjoy and be involved with the varying personality of the nature around his home was an intense journey. We believe this home named tete-a-tete stays true to its name and navigates through core ideas of simplicity, minimalism and sustainable architecture.

Gallery of Tete a Tete

Drawings

Project Facts

Project Name: Tete a Tete
Office Name: Nestcraft Architecture
Firm Location: Calicut, Kerala
Completion Year:2020
Gross Built Area: 264 sqm
Project Location:
Tiruvambady, Calicut
Photography Credits: Justin Sebastian Photography
Structural Consultants: BT Associates

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /