SHIKHARA, TRIVANDRUM by WALLMAKERS

Designed by WALLMAKERS, Shikhara is set against one of the silent hilltops of Trivandrum, the site was located at the highest point in that particular part of the wood, set into the lovely hilltop

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

 

SHIKHARA, TRIVANDRUM by WALLMAKERS 1

Set against one of the silent hilltops of Trivandrum, the site was located at the highest point in that particular part of the wood, set into the lovely hilltop. However, being a west-facing site one would have to hold up a hand to shield their eyes from the harsh west sun. That ‘hand’ was reimagined as a slanting wall along the site giving birth to the concept of conceiving the residence as – Shikhara ( Peak). The wall, brutal but a shade from the harsh heat and direct sunlight was to be made from the materials procured from the land itself and construction debris. The patented technique of SHOBRI was used here. As the major length of the building ran along the West side as a solid wall with small openings, lack of cross ventilation posed a new problem. After foraging in the market the answer rose in the form of Aluminium coin sheets that were perforated to let in light and air. An undulating pattern was worked out on it so that this facade doubled up to become the staircase and answer the security concerns.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /