Shanti Sadan at Mysore, Karnataka, by Between Spaces Architects

Shanti Sadan is a place for worship and service. The spatial planning of this facility, the materials used in construction and the simple form that defines this building are all a reflection of the austere life of the nuns of this community.

Share Post:

Shanti Sadan, Mysore Karnataka

Nature begets Spirituality and so most religious centers are ensconced amidst nature. Shanti Sadan is a place for worship and service. The spatial planning of this facility, the materials used in construction and the simple form that defines this building are all a reflection of the austere life of the nuns of this community.

The site had a two storied structure, adjacent to an existing hospice, which had become weak due to disrepair and age and couldn’t accommodate the current and future needs of the congregation. Hence the Sisters of St. Ann, Luzern in Mysore invited us to design a new facility that could accommodate a few bedrooms, a dormitory, a classroom, dining and kitchen facility, an office and a chapel.

Shanti Sdan, Form EvolutionProgrammatically, the building has two important parts– the accommodation facility and the Chapel. The dormitory, the bedrooms, a classroom, an office, the dining and the kitchen are all clubbed together in a linear arrangement over two floors, whereas the chapel has been detached from the main block and pulled out into the greenery around. Metaphorically, this arrangement helped us in detaching oneself from the worldly affairs while in the place of worship.

 

The overall aesthetics of the building drew its inspirations from Buddhist caves at Ajanta with vaulted ceiling, the apsidal planning of Durga temple at Aihole, Buddhist caves at Ajanta and the typical Byzantine, Romanesque and Gothic Church plans. The two storied linear mass on the northern side has an RCC vault roof finished in China mosaic to reflect the summer heat. This not only creates a more heightened spatial experience akin to the ones we get in all religious buildings but also keeps the interior cool by pushing the ceiling higher and accommodates the bunker beds in the dormitory.

Spatially, the double storied linear mass in the rear is connected to the single-story programs in the foreground through two small courtyards. These courtyards bring in the pause points in this small building and allow good cross ventilation.

The linearity of the vaulted roof is punctuated by the verticality of two towers – a small one over the Chapel, more symbolic in nature and another infront of the vault roof which infact is an overhead water tank. The second tower was deliberately given a certain mass to give it a significance of a typical church spire.

The entire southern façade has an apron of intricate lacing of bricks. The brick screen shields the habitable spaces from the southern sun and gives a very sublime visual experience on arrival. The brick screen wraps around the chapel defining the passage leading to the sacristy which would enable the priests to get ready before entering the chapel. The entire construction is load bearing, which helped in a significant saving on the cost of concrete and steel.

Our approach to this project was to understand the semiotics associated with religious architecture and separate it from the pervasive image of what architectural forms and shapes define a specific religion.

Drawings

Credits:

Completion year : 2020

Design team : Pramod Jaiswal & Divya E Cariappa, Pooja Nagraj,

Site area : 2687.97 sq. mt.

Built-up : 760 sq. mt.

Other collaborators

Structural Consultant : Skylark Engineering Consultant 

Contractor : Abraham & Thomas Engineers Pvt. Ltd.

Photo credits : Shamanth J Patil

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Anand Residence at Chennai by Murali Architects

Anand Residence, at Chennai, by Murali Architects

A modern young couple with two children wanted a house in contemporary style on a One Ground (2400 sq ft) plot at the busy area of Adyar in Chennai city. In urban towns, the land area available is very less and the norms of construction are very rigid. So, people are forced to leave 50% of the plot free of construction to satisfy the rules. – Murali architects

Subscribe to Architecture and Design Updates