Interior Design – Apte House at Pune, by Sanjeev and Mita Joshi Architects

This 1800 sq. ft house was renovated to give a feel of a weekend retreat. This Pune residence is composed of living spaces that blend into one another – as well as the outdoors – seamlessly.

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

 

Interior Design - Apte House at Pune, by Sanjeev and Mita Joshi Architects 1
Rooms connect with the outdoors through this sitout

 

This 1800 sq. ft house was renovated to give a feel of a weekend retreat. This Pune residence is composed of living spaces that blend into one another – as well as the outdoors – seamlessly. Designed to cater to the client’s extended family and friends, the design strives to create a sense of tranquility within the house; a large living room acts as the focal point– with fenestrations providing views in all directions – and flows naturally into the backyard through a shaded wrought iron enclosure opening into a small garden.

Spatial unity has been achieved by using a neutral and earthy black-brown-white colour palette and uniform flooring throughout the house, with strategic pops of warm colours in the master bedroom and the outdoor seating enclosure to lend them vibrance and emphasis. Adding to this effect are custom-made white-on-black calligraphy panels on the terracotta wall of the sit-out, made by Sanjeev Joshi himself. The furniture in the house follows the same colour theme, with subtle differences in the tint of the wood used lending warmth to the spaces, with earthen colours used for accenting.

Drawings:

A wide terrace adjoining the Master bedroom also opens via a large window into the bathroom, providing an interesting view from the private space and creating a leisurely atmosphere.

Punctuated by skylights, large windows and multiple open spaces, the residence is a great example of the design philosophy of Sanjeev and Mita Joshi.

 

More images:

 

 

Project Facts –

Typology : Renovation
Client : Mr. & Mrs. Apte
Area: 1804 Sq.Ft
Completion : June 2017
Architect : Sanjeev Mita Joshi Architects & Interior Designers
Landscape : Sama Landscape Architects
Contractor : Rahul Shah
Photography: Atul Kanetkar

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /