Hooda House at New Delhi by Horizon Design Studio

Hooda House at New Delhi by Horizon Design Studio

Share Post:

Project Brief

Hooda House - Horizon Design Studio
Minimalistic design – Various elements aligned horizontally and vertically combine to create rhythm

The Private residence is constructed on a corner plot facing North west (front) and South west (side) . The house beautifully addresses the context, while covering a total area of over 7500 sq feet ,including Basement, Stilt and 3 floors above.

While the main residence is located on 1st and 2nd floor connected by a double height living room, facing the side open green, blade walls run along with the double height window and stops the harsh west side sun. The 3rd floor accommodated 2 guest room with private living and a pantry.

Front balconies at all three levels are connected and covered towards west, to restrict west side sun and provide a strong elevation element. All locally available materials have been used, Natural finish dholpur stone cladding ,complemented by white walls provides a very soothing contrast. Delhi stone in random rubble masonry pattern is used for boundary wall which extends on the side wall. Columns have been detached from the boundary wall enabling a continuous 80 feet long Delhi stone wall, where the building appears to float on it.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Rohan Avriti at Bengaluru by Collage Architecture Studio

Rohan Avriti at Bengaluru by Collage Architecture Studio

An abode of wholesome living, Rohan Avriti is an apartment complex like no other. The project strives to revive the lost concept of community living where the user becomes a part of the bigger scheme of things. This sanctuary, a breath of fresh air, is a neighbourhood carved out in an urban setting where people come together to celebrate life in all its glory.

Subscribe to Architecture and Design Updates