Cleft House - Anagram Architects

Anagram Architects incise the cleft house to allow the light in

Anagram Architects creates an incision in the house to allow natural light and breaks away from the conventional circulation and spatial patterns.
Cleft House - Anagram Architects

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Located in the dense neighbourhood of New Delhi, the narrow northwest facing plot that measured about 326 Sq.M. was owned by a joint family having members of three generations. The design by Anagram Architects of Cleft House reconciles the acute lack of visual privacy on the site with their desire for an open,
 light-filled and convivial home that brings together their family and their friends.

 

Anagram Architects breaks away from the conventional circulation and spatial patterns generally visible in the residences on such plots.

Anagram Architects incise the cleft house to allow the light in 8

The design approach by Anagram Architects  considers the built volume as a breached monolith rather than as a composition of fenestrated volumes and surface renders. Faceted and insulated stone facades protect the house from the lack of privacy to the front, and similarly the service areas, en suites and closets are planned at the rear to mitigate southern heat gain.

Anagram Architects incise the cleft house to allow the light in 10
Concept

The deep void carved out, bridged at the front and rear on the upper levels, creates a meandering, naturally ventilated and social courtyard at the heart of the residence, pulling in views and
balconies from all the rooms of the house. The incision in the facade draws ample natural light, softened by white and wood surface renders and the rooftop glazing, deep into the basement. The cross-ventilation of the
atrium, controlled by operating the windows on the bridges, can be enhanced through thermal stacking in the summer months aided by an evaporative cooler for humidification and through a
wind tunnel effect during the monsoons.

Drawings:

 

FACT FILE

Location: New Delhi, India
Architect: Anagram Architects
Design Team: Vaibhav Dimri, Madhav Raman, Vineet Dhall Site Area: 3512 sqft
Project Area: 14425 sqft
Civil Contractors: Adhunik Infrastructures
Structural Engineers: Arohi Consultants
Other Consultants: ELECTRICAL Electropower
Plumbing Consultant- DSR ENGINEERING SERVICES PLUMBING – RN Sahoo & Sons
Site Supervision: Anagram Architects
Model-Maker: Inhouse
Project Estimate: 8,00,00,000 INR
Initiation of Project: November 2015
Completion of Project: October 2018
Photo Credit: André Jeanpierre Fanthome, Suryan//Dang,

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /