Varesh Building, at Iran, by Arel Architects Group

Varesh Building, at Iran, by Arel Architects Group

The main challenges of the project were first the area limits for providing a variety range of spaces, for a large number of employees and customers of the company, second, the narrow width of the project for bringing the natural light into the spaces in regards of the structural weakness of the building. The employer's emphasis on respect for individual employees and their morale by creating spaces with equal quality and establishing all sectors with close interaction in between, are some of subjects that influenced the design process. - Arel Architects Group
Varesh Building, at Iran, by Arel Architects Group

The main challenges of the project were first the area limits for providing a variety range of spaces, for a large number of employees and customers of the company, second, the narrow width of the project for bringing the natural light into the spaces in regards of the structural weakness of the building. The employer’s emphasis on respect for individual employees and their morale by creating spaces with equal quality and establishing all sectors with close interaction in between, are some of subjects that influenced the design process.

Varesh Building, at Iran, by Arel Architects Group 1

In the first stage, spaces were designed based on the access hierarchy and the requirements of each space. After the formation of the basic scheme of spatial relationships, floor plans were established to fit the physical program of the project, including a showroom, service and after sales services, sales departments, training halls, conference room, etc.

In the design of the project, it was tried to make an office environment, with an identical quality for all the users in the building. providing maximum transparency of the Southern and Northern facades despite the structural weakness and placing the main spaces on the south side for maximum sunlight use, designing white walls with a minimalist design philosophy and the use of glass partitions, in order to create an friendly environment, Clear and transparent, free of Tehran’s noise and bustle could be called as the project’s concepts.

In general, the main idea of ​​the interior design of the Varesh Building is the use of parallel lines in order to create a depth of field in the small spaces. Also, illustrating Anton Paar’s corporate colors throughout the building and emphasizing on public spaces such as the entrance lobby and meeting room with red color was another goal to be achieved in this project.

In accordance to its residential neighboring the northernfacadewas designed in a way to maintain the rhythm of the windows and the skyline. The use of pure forms was also in respectof this matter.

 

Designing the building in respect to neighbors on one hand and the creation of a dynamic and friendly space, despite the structural and area limitation on the other hand, and the use of modern electrical and mechanical facilities system, especially for the customer service sector can be considered as the main advantages of the project.

Project Facts

 

Project Name – Varesh Building / Arel Architects Group

Architect –  Emad Kashfi

Completion Year – 2018

Built Area – 400 m2

Project Location – N Sohrevardi Ave, Iran, Tehran

south Kazeroon Street, Haddadiyan Alley, Mirdamad, Tehran, Iran

 

OTHER TECHNICAL INFO

Design Team: Hadis Ghayumi, Yasmine Maleki

Graphic: Shadan Boroumand

Mechanical facilities: Kar o Andisheh

Electrical facilities: Seyed Ahmad Mousavi

Contractor: Arel Architects Group

Construction Manager: Shahab Hosseini

Site Supervisor: Mehdi Sohrabnejad

Client: Varesh Chimi Bahar Co.  (Anton Paar’s exclusive representative in Iran)

 

MANUFACTURERS / PRODUCTS

Bosh, Knauf, Sahlan, Hansgrohe

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

Special Mention | Belonging and Appropriations: A Dialogue

Urban displacement disrupts social networks, causing a sense of placelessness. Yet, people establish belonging through intangible connections—rituals, traditions, and shared experiences—shaping both mind and space as is explored by Aditi Suresh Kawade through this piece. The essay is a part of shortlisted entries for Urban Imprints essay writing contest, March-April 2024.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..