ArchitectureLive! Logo

Residence 568, Panchkula, Haryana, by Charged Voids

The concept of the project evolved from a close analysis of the family setups of large Indian families in the urban context, thus striving for a perfect balance between private and public spaces and also the interrelation between the generations.

Share Post:

Residence 568, Panchkula, Haryana, by Charged Voids 1

Location: The project is located in Panchkula (Haryana) a satellite town of Chandigarh.  Chandigarh is a city designed by le Corbusier located 250km from New Delhi.

Site: The site is a row house plot located on one of the internal sector roads of Panchkula. The site faces a school building in the front which is not at all a pleasant view.

Site area – 300 sq mt  F.A.R –1.3

Brief: To design a house for a large family of 9 people consisting of two couples and 5 children in their teens. Also, an area for domestic help was required.

Concept: The concept of the project evolved from a close analysis of the family setups of large Indian families in the urban context and thus striving for a perfect balance between private and public spaces and also the interrelation between the generations.

Residence 568, Panchkula, Haryana, by Charged Voids 3

Planning

The house is essentially designed around a courtyard with all the public spaces overlooking it. The varied scale of public & private spaces and their different interactions with the exterior was a central idea of the project. The public spaces have been expanded volumetrically to emphasize their importance as congregation spaces. The concept of a cross-axis has been utilized in this project as well, an approach adopted by the practice for smaller houses.

The vertical axis holds the entrance and is mostly transparent allowing visual connection within the house up to the backyard. The horizontal axis holds the circulation, with the staircase acting almost as an amphitheatre overlooking the courtyard.

The functions are divided as per floor, ground for public spaces, first for couples and second for children. The ground floor holds the living spaces, a courtyard with a water body, a guest bedroom, kitchen and dining spaces, a central lobby and a staircase. The first floor holds two bedrooms for the couples with their respective toilets and dress. These bedrooms overlook into the central space with openable shutters almost like ‘jharokhas’ in the ancient Indian ‘Havelis’. The second floor holds two bedrooms, one for 2 boys and one for 3 girls, each having its own terrace garden. The idea was to create an almost segregated private zone for the youngsters. Also, the interaction of these rooms to the exterior is to the terrace gardens instead of opening to the road (& overlooking the school building) in the front and houses at the rear. The area for domestic help is also on this level with separate access from a spiral staircase in the rear court.

Another important aspect of the design was to resolve the serious parking issue as almost all house owners on the street own at least 3 cars. The clients in this case owned 4 cars & we wanted them not to clog the street (especially at night) like other owners. This was resolved by an amorphous boundary that had foldable extensions so that all cars could be parked inside only covering a part of the front ramps to the house.

Environmental Concern

The main strategy is to cut down the thermal intake of the house. Since the residence is a row house plot, the longer edges are common to neighbour residences and the shorter edges form the front and rear facades that face west and east respectively. Hence, to cut down the harsh sun of the west, a specific metal jaali pattern has been designed to allow diffused light. The terrace gardens on the second floor add to the thermal mass of the roof reducing heat gains and keeping the living spaces cool.

The central courtyard with a water body allows cool winds to be directed and channelized into the house. The courtyard facades are so designed that do not allow direct summer sun to enter the living spaces on the ground floor. The double-height spaces and the stairwell allow stack ventilation for the whole house. The skylight above the stairwell allows diffused light to enter and accommodates vents to throw out hot air. The top-floor bedrooms opening into north-facing terrace gardens avoid harsh sunlight to enter these rooms.

Residence 568, Panchkula, Haryana, by Charged Voids 13

Materials

The project was designed keeping in mind the prevalent construction practices and locally available materials. Composite R.C.C and brick construction have been used. The overall material palette is limited to only white marble & Sivakasi gold granite along with simple white painted surfaces.

Images

Typology: Residential
Location: Panchkula, Haryana
Completion: 2019

Principal Architect: Aman Aggarwal
Design Team: Rahul Vig, Priya Gupta
Photographer: Javier Callejas Sevilla

Consultants

Structural: Er. Pankaj Chopra
Electrical: Mr Shamsher J
HVAC: Mitsubishi

Contractors

Electrical and Civil: Mr Shamsher
Plumbing: Mr Sham Lal

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Someplace: Project by Put Your Hands Together, in Manali

SomepIace in Manali by Put Your Hands Together

SomepIace in Manali by Put Your Hands Together – The project at Manali is a homestay called, – Someplace and we got a chance to work on this through Noel, my former student. Eventually he also became the on-site architect for this project. When Areen visited the site in November 2016, all he could see was a piece of land covered thigh-high in snow keeping the visit aside, all he could think about was that warm bed back in the hotel where he would rather be tucked in at that time. This exact feeling of longing for the warmth became the concept of our design.

Read More »

House of three, Kerala, by 3dor concepts

Located in Kayamkulam, Kerala, House of three is a combination of the charm and humbleness of agrarian culture and lifestyle to suit the residential needs of a three-member family. It is designed by Kerala based architects, 3dor concepts.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates

Follow us on