MPUH Campus designed by Indigo Architects

JPAC- Jairamdas Patel Academic Center at the Muljibhai Patel Urological Hospital Campus Nadiad, Gujarat by Indigo Architects

JPAC- Jairamdas Patel Academic Center at the Muljibhai Patel Urological Hospital Campus Nadiad, Gujarat by Indigo Architects, a center for excellence to further the level of endoscopic surgical skills and diagnostics in the context of an already established world-renowned center for urology.
MPUH Campus designed by Indigo Architects

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

JPAC- Jairamdas Patel Academic Center at the Muljibhai Patel Urological Hospital Campus Nadiad, Gujarat by Indigo Architects 1
Designed by Indigo Architects.

At a time when most medical care facilities across the country are aiming to expand their horizons and outreach towards a higher patient turnover, the Muljibhai Patel Urology hospital at Nadiad, sought to create a center to impart training to surgeons across the world through the setting up of the Jairamdas Patel Academic Center, JPAC. This project was an effort to establish a center for excellence to further the level of endoscopic surgical skills and diagnostics in the context of an already established world-renowned center for urology.

The academic program is primarily designed for practicing urologists to enroll for sessions under the instruction of eminent medical professionals from various parts of the world. The facilities included were namely, laparoscopic labs with simulators, a wet lab with facilities for demonstrative procedures, networked classrooms capable of distance learning, an auditorium facility capable of linking all 4 operation theaters at the hospital simultaneously, and capable of relaying and accepting visual data globally in real-time and finally a library and resource center with documentation and research facilities.

The intent of the institution, its program to create a highly focused interior environment was paradoxical to its broader physical setting within the envelope of a chaotic residential built fabric. One needed to discover relevant contextual filters. The existing trees provided visual clues to orient views and allow light. Strict adherence to the program meant – a completely dead environment. Surgeons were meant to “focus”. No natural light or ventilation in the labs and classrooms was a mandatory requirement. Open spaces leading to these areas were the only opportunity for communion with the natural world.

An elevated connection linking the new and the old defined the controlled precinct of the entrance court, enclosed spaces punctuated with courts was a simple spatial organizing tool. The building is oriented along the N-S axis lengthwise, a result of the site dimensions.

JPAC- Jairamdas Patel Academic Center at the Muljibhai Patel Urological Hospital Campus Nadiad, Gujarat by Indigo Architects 17

Openings were designed to control glare and afford privacy from the terraces of adjacent apartments. The programmed spaces were centrally air-conditioned. Semi-open areas such as foyer spaces and stairwells use passive means of air change such as gravity vents and a chilled water-based ambulatory.

JPAC- Jairamdas Patel Academic Center at the Muljibhai Patel Urological Hospital Campus Nadiad, Gujarat by Indigo Architects 19

Project Facts

Location: JPAC- Jairamdas Patel Academic Center at the Muljibhai Patel Urological Hospital Campus Nadiad, Gujarat.
Architects: Indigo architects, Ahmedabad
Design Team:
Uday Andhare, Mausami Andhare, Mitesh Panchal, Mona Panchal, Sayali Andhare
Consultants:
Shah & Talati Consulting Engineers
Site Area:
1.5 acres
Building Area:
18,000 sq. ft.
Completion Year: 2006
Civil Engineers:
Parikh Constructions, Ahmedabad
Photo Credits: Uday Andhare

Gallery

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /