Mehrangarh Fort_Studio Lotus

Mehrangarh Fort Visitor Centre, Jodhpur, by Studio Lotus

Designed by Delhi-based Studio Lotus, the Mehrangarh Fort Visitor Centre is the winning entry in a closed design competition organised by the Mehrangarh Museum Trust.
Mehrangarh Fort_Studio Lotus

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

Designing for the Future, Inspired by the Past

Mehrangarh Fort Visitor Centre, Jodhpur, by Studio Lotus 1

Studio Lotus won the architectural competition to build the new Visitor Centre and Knowledge Centre at the 15th-century Mehrangarh Fort precinct in Jodhpur. The winning proposal of metal and stone dry construction methodology explores frugal innovation, flexibility and modularity that allows for the buildings to be reshaped with evolving needs.

The closed design competition, organized by the Mehrangarh Museum Trust, invited proposals from eight leading Indian design practices, selected by the Board’s discretion. The brief sought design solutions for the next phase of Adaptive Re-Use of the Mehrangarh Fort and Museum precinct. Picked from among three finalists, Studio Lotus’ winning entry attempts to create an architectural system, rather than a mere set of buildings for the next phase of interventions in the Fort.

Mehrangarh Fort Visitor Centre, Jodhpur, by Studio Lotus 7

The design takes the brief forward through a highly functional and responsive approach towards the existing context – focusing on ease and efficiency of construction, high degree of localisation, re-configuration and modularity. The creation of these inserts within the Fort presents an opportunity to create a framework for architecture, which could become the basis of continued development over the next few years of the envisaged Masterplan.

Mehrangarh Fort Visitor Centre, Jodhpur, by Studio Lotus 9

Providing an alternate entrance experience, the Visitor Centre is designed as a highly flexible and adaptable intervention that will help mitigate the high footfall with minimal ecological impact. A parallel pathway along the main fort entrance has been proposed, culminating at the Jai Pol Plaza. The junction of the plaza and the pathway will house the Visitor Centre, populated with woven steel lattice-based modules fitted with stone tukdi slabs.

Studio Lotus’s proposal seeks to create new linkages in the fort precinct by means of sensitive spatial interventions that bolster the existing circulation scheme. The towering edifice of Mehrangarh and its various outcroppings constitute a staggeringly intricate built character, as much a testament to the beauty of the built form as it is an embodiment of the region’s culture and heritage. It was pertinent that any additions or modifications to this dense fabric enmesh with the existing; the proposed intervention aims to do just that – through expressive and adaptable additions that make the most of modern construction technology, yet stand deferential to the historic site’s timeless magnificence.

Mehrangarh Fort Visitor Centre, Jodhpur, by Studio Lotus 15

More Images

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /