Kukreti House – Noida, by Layers Studios for Design and Architecture

Share Post:

Kukreti House - Gaurav Kapoor - Layers Studio for Design and Architecture

Within the constraints, the idea was to design a house staying true to the materials used in its construction and use alternative & cost-effective options rather than using cheap imitations of expensive materials which have flooded the market recently. Based on the concept of using materials which age well, the house was planned as an exposed brick work house accentuated with concrete bands, metal pergolas & fenestrations, which shall be painted in bright shades of turquoise blue. A modern interpretation of the traditional brick ‘jaali’ was incorporated in the design as an enclosure to the otherwise external staircase. The interior spaces were highlighted using patterned terrazzo tiles laid along with Indian marble flooring.

The exposed materials lend beautiful textures and patterns to the house, at the same time, saving costs which would have to be incurred on plastering and painting these surfaces. Such kind of architecture is losing its relevance primarily as it requires much extra efforts and detailing from the architect’s end, but we feel that the results are worth the effort.

One Response

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
REDWALL STUDIO, at JP NAGAR, BENGALURU, by REDWALL DESIGN STUDIO

REDWALL STUDIO, at JP NAGAR, BENGALURU, by REDWALL DESIGN STUDIO

Redwall Design Studio is an Architecture and Interior design firm located in JP Nagar, 7th phase, Bangalore, Karnataka. The design studio is shaped to make the best possible use of the available space as a versatile setting. The studio entrance has an elegantly standing red brick wall, articulating the Redwall Studio. Setting foot in, one could contemplate a metal framed photo display, showcasing the studio’s works.

The Atelier School - Bangalore, Biome

The Atelier-School, Bangalore, Biome Environmental Solutions

The school sits in a neighborhood with constant construction activity and a godown is in its immediate vicinity. Creating a learning space for a young age group on such a site required that the school be an enclosed and protective space. The site factor played a key role in the design, along with the Reggio-Emilia education approach itself, on which the school is based. – Biome Environmental Solutions

Subscribe to Architecture and Design Updates