Fratelli Wines at Solapur, Maharashtra, by Sunil Patil and Associates

Fratelli Wines at Solapur by Sunil Patil and Associates: This project has been designed using climate as the basic parameter of the design and has been successfully completed in a stipulated budget and time.

Share Post:

Fratelli Wines - Sunil Patil and Associates

Fratelli Wines at Solapur

The site for winery is located at Akluj (Dist. Solapur) , Maharashtra having a typical sub- tropical climate. It sits in the middle of 44 acre vineyards with road on the north side. In an industrial building, the performance of the building in terms of it’s function is of paramount importance.

Economy in construction plays an important role as every penny invested is expected to gain calculated income. Besides creating an appropriate environment for the work encouragement, it is a great challenge to achieve sustainability in the building as normally industrial buildings are perceived as menace to sustainability.

The true architecture is beyond all these technical parameters of the building. Every building has the unique soul which expresses itself in it’s unique manner. The soul of this building is the intricately designed spaces which interact with each other in such a manner that the visitor can feel the process of wine making. One can enjoy viewing the vineyards and the processing unit from the wine tasting lounge and feels the entire process of wine making.

The challenging part of the project is to maintain the environmental quality as per the product specification. The winery is divided into three main zones – Manufacturing unit, Administration block and Guest house. The primary and largest zone is the manufacturing unit which needs to follow technical parameters precisely on which its performance is based.

The solar passive approach has been used to attain thermal comfort & use of natural light and ventilation has reduced the running cost of the project adding to its cost effectiveness.

Open spaces are integral part of built form as they tend to modify the microclimate based upon how they are positioned. The main tank hall and the administrative block are placed in such a way that central courtyard is formed. This courtyard remains shaded by the built masses around it hence reducing the heat gain during the day. Building materials form a large component of energy consumption that is why it becomes important criteria for any sustainable building. This project has been built with large use of natural and low cost materials.

Landscape plays a key role in the campus not only as a visually pleasing element but also as a microclimate modifier. The landscape for Winery is designed to merge with its surroundings and has natural flair to it.

The interior is very simple and minimalist. The wine tasting lounge is designed in such a manner that it floats over sprawling vineyards and landscape mound and also has view of the main tank hall through courtyard.

FROM TASTING LOUNGE ONE CAN GET THE VIEW OF VINEYARDS AS WELL AS THE MAIN TANK HALL WHILE TASTING THE FINISHED PRODUCT…..FEEL THE PROCESS

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Bihar Museum / Maki and Associates + Opolis

Bihar Museum, at Patna, India, by Maki and Associates with Opolis Architects

Maki and Associates’ design for the Bihar Museum creates an engaging and appropriately-scaled response to a prominent site and an ambitious, multi-faceted museum program. The Museum houses a rich variety of treasures from the region, and includes event and education spaces that nurture a newfound sense of pride and connection to Bihar’s storied history.

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Subscribe to Architecture and Design Updates