Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D’Aosta, Italy, by BCW Collective

Bivacco Bredy is the winning proposal from an invited competition organized by YACademy and Cantieri d’Alta Quota on behalf of the Brédy family. Developed by BCW Collective, the design is a specific solution for a high altitude site in the Italian region of Valle d’Aosta, near the Laghi di Dzioule, two small alpine lakes at 2500m elevation in the secluded Vertosan Valley.
Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 1

 

Bivacco Bredy is the winning proposal from an invited competition organized by YACademy and Cantieri d’Alta Quota on behalf of the Brédy family. Developed by BCW Collective, the design is a specific solution for a high altitude site in the Italian region of Valle d’Aosta, near the Laghi di Dzioule, two small alpine lakes at 2500m elevation in the secluded Vertosan Valley.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 3

 

The competition sought detailed designs of a bivouac to celebrate the memory of Claudio Brédy, a well-known politician and alpinist from Valle d’Aosta who tragically lost his life in a climbing accident at the end of 2017.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 5

 

Inspiration from the life of Claudio Brèdy and the mountains he was so passionate about motivated the memorial architecture quality embedded in the proposal. The spirit of the man and the place are captured through symbolism. Minimalist design choices embrace the essentiality of the mountain context, while the cantilevered form, pushing into the void, evokes the absence of an important member of a family and a community at large.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 7

 

The entire structure forms a telescope, opening towards grand views to the south. A large opening frames Gran Paradiso, one of the 4000m peaks the alpinist ascended during his career. This orientation doubles as an environmental design strategy as well, maximizing solar gain to warm the interior even in the cold months. Durable zinc cladding over insulated panel walls helps capture and retain heat.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 9

 

With a welcoming interior space, clad in wood and organized for maximum functionality, the experiential qualities of the surroundings are brought to the forefront. Folding sleeping bunks, made from climbing cord, line either side of the shelter, which culminates in a spacious common area highlighted by the stunning view beyond. A vestibule adds protection from the elements and a space to store gear.

 

 

The structure is simple and flexible, designed to minimize the impact on the environment. Materials were chosen for sustainability and durability in the high altitude conditions. Adjustable foundations allow the structure to adapt easily on the rugged terrain and anchor the structure directly to the rock, providing for an extremely minimal footprint as well as the possibility to return the site to its pristine condition should the structure ever be removed. The bivouac is designed to be built in three prefabricated modules, which will be transported by helicopter and assembled on site.

 

 

The strong yet simple form, inspired by its context and cantilevering into the void, will create a new iconic landmark for the Vertosan Valley.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 35

 

The bivouac is slated to be built in summer 2021, in partnership with the municipality of Avise and Cantieri d’Alta Quota. BCW Collective was founded by Chiara Tessarollo, Skye Sturm, and Facundo Arboit, designers collaborating internationally from bases in Italy, Switzerland, and Norway.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 37

BCW Collective

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /