Yellow Train School, Chitra Vishwanath Coimbatore

Yellow Train School at Coimbatore, by Biome Environmental Solutions

The brief was to follow the intent of Waldorf system of Education but be within the bye laws laid by the Tamil Nadu Board of education. Waldorf system stresses hugely on child centric education wherein more impetus is given on mental, spiritual, physical and psychological than only the academics.
Yellow Train School, Chitra Vishwanath Coimbatore

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Yellow Train School, Chitra Vishwanath Coimbatore

Project Description (Biome Environmental Solutions):

The brief was to follow the intent of Waldorf system of Education but be within the bye laws laid by the Tamil Nadu Board of education. Waldorf system stresses hugely on child centric education wherein more impetus is given on mental, spiritual, physical and psychological than only the academics. So while conventional classrooms are provided there is ample space and details added to make the kindergarten and primary wing, which is the present first phase, to accommodate and encourage activity based group learning. An individual classroom has three spaces- a space where teacher leads with the blackboard and seating, circled areas where group activity occurs with walls provided with facility to hang works of children and nooks which allow for individual contemplation.

Play is a very important part of the system. Coimbatore being a hot climate play spaces have been brought in within the building too thereby making them accessible to children at all times. Caves and unusually lit spaces like through jalis allow for explorations and creation of fantasy. An open air theatre within the interior environs encourages the children to create impromptu acts. While a learning space is created we tried new to stretch our boundaries of exploring the ecological issues.
Since basements as classrooms were not allowed we decided to get the classrooms as well as play spaces to be close to 1.5 meters below the road level whereby the soil for construction was sourced. The entire roof’s water is harvested and stored as well as recharged. The building is completely accessible by a ramp. It is day lit and ventilated passively.

Project Facts:

Principal Architect: Chitra Vishwanath
Team members: Anurag Tamhankar, Sharath Nayak
Structural Designer: Mesha Structural Consultant
Photographer: Vivek Muthuramalingam

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /