Traditional Affinity, Kozhikode, by Thought Parallels Architecture

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

The client, Ranjit and Renu, is a couple residing in Bahrain with their two Children Jay and Nanda. They approached us (Thought Parallels Architecture) with a clear picture in their mind about what they wanted while designing their house.

Traditional Affinity, Kozhikode, by Thought Parallels Architecture 1

Ranjit and Renu are very proud of their culture and traditions and wanted to pass on these values to their children, who lived in Bahrain where traditions and cultures were poles apart, hence a strong need to have a house with an affinity towards tradition, coupled with contemporary styling, was what they aspired for, so every visit to the house keeps their children rooted to their Family Values.

The 3500 sq. ft .site is located in a private enclave, away from the chaotic hustle and bustle of Kozhikode city. It is well connected to the city.

The humanistic desire to be culturally connected to one’s surroundings is reflected in the harmonious architecture; a typology which can be identified with a specific region. This augmented facet of architecture is present in the architectural genre, spatial language and form; that hauls through the urban edifice.

The approach was to respond to the traditional science, extract its essence yet arrive at a fresh and innovative interpretation of the same. A climate-sensitive design with sloping roofs and large overhangs is positioned to combat the heavy monsoons. Semi-permeable spaces such as a patio and large expanses of veranda from the dining room take advantage of the tropical climate of Kerala.

Its linear horizontal lines and vast cantilevered roof forms weave around the resident trees, and large expanses of glass blur the spatial boundaries between the garden and the house. One experiences a sense of infinity while walking through the open plan of the living spaces, which are demarcated from one another by sliding bi-fold doors and in some cases, no barriers at all. Instead of having conventionally demarcated spaces, the house spontaneously responds to its surroundings by choosing to dwell upon gratifying views from strategically placed rooms.

The straight-flight, folded plate steel staircase coalesces with the lightness of the spaces around it. The spatial flow takes into consideration the family’s requirement of segregating public and private space. The ground floor has a living room, dining room, puja room, entertainment room, two kitchens and a guest room; while the upper level has two bedrooms, a stair hall and a covered terrace. There is a blank wall behind the terrace which cuts the heat from the south direction. The dining, open kitchen and family sitting are concentrated in the central hall, which is the prime space in the house. It has ventilation from all four sides of the room, which acts as the lung of the unit which breathes and distributes air to different zones from the central space.

The single-storey block is primarily made of steel members to make the structure lighter and land its sharply chiselled aesthetics. The slab, bricks and windows are all tucked in with meticulous detailing. The roof has sound heat and water insulation combined and detailed out. The edge detail of the roof is also a custom design for the project which gives a razor-sharp end profile.

In a nutshell, this project accommodates a traditional Indian family and traditional living principles, but at the same time, it is conceived as an extremely contemporary and modern house. This house represents luxury that is redefined: the luxury of different experiences.

Thought Parallels Architecture

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The 100, Calicut, by Nestcraft Architecture

In this rural escape, The 100, Calicut, by Nestccraft Architecture, ensures a firm marriage between functionality and aesthetics and the planning suggests four bedrooms with attached toilets in a plinth area of 21OO square feet. The home and wabi-sabi landscape within this boundary facilitate meaningful life to 1OO souls.

Read More
OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci generates not just an aesthetic for its own sake but also responds positively to its urban context while also celebrating the very ideas of Reducing waste, energy consumption, and Recycling existing Resources through both its process and expression.

Read More

ALive! Reads

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /