The Colour Burst House, Kerala, by LIJO.RENY.architects

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

We want to enjoy the rain, from every room of our house.

This was the initial statement made by the clients in their project brief.

The Color Burst House was the result, and it included three enormous, double-height open-to-sky courtyards that all of the main rooms could open into, allowing the occupants to enjoy the rain, light and breeze with the changing seasons from the comfort of their rooms.

LIJO.RENY.architects

The simple yet bold rectanguloid form of the building is softened at both ends by means of walls and frames extending into the landscape, the car porch with the terrace garden above it, and the transition of the tropical garden into a dry garden around the entry. The entrance to the house is through a modest skylit landscape and pavilion-like sit-out that is exposed to the landscape and serves as an outdoor living area. The experiment in blurring of indoor and outdoor, shaded and open, and built and unbuilt begins here in the project.

The house, placed perpendicular to the road with the landscape surrounding it, has three bays of horizontal development designed to make use of the site’s length and the direction of the prevailing wind. In the primary bay, the car porch, sit-out, living, powder room, kitchen and work area are arranged in the indicated order. The secondary bay has the bedrooms and their toilets flanking the staircase and a hidden courtyard to which all the bedrooms open. With the dining room in the middle and an indoor patio above it that serves as the family room in this home, these two bays are joined by two large double-height courtyards in the central bay.

These courtyards in conjunction with the carefully placed monsoon windows in them and the horizontal strip ventilators opening to the exteriors in each room create a microclimate inside the house that helps keep the house cool during the hottest months.

The internal spaces seamlessly flow into one another, creating an openness. The naturally lit and ventilated spaces can be especially enjoyed by one of the space’s inhabitants- a wheelchair-bound resident. Tropically lush vegetation covers the courtyard between the living area and the first bedroom, giving the private bay the required visual separation.

However, the courtyard that connects the kitchen, dining, study and second bedroom has less vegetation to encourage movement through it and its use as an alfresco dining or a space to unwind.

The moniker of this project refers to the burst of colours employed throughout the home. The house is filled with contagious energy by the orange, black, white, and grey hues that appear on the walls, furniture, wall art, metal fabrications, décor items, soft furnishings, etc. Collaborations with some incredibly talented people make this project unique. Product designers Ajay Shah of ASDS and Kopal Kulkarni of Honest Structures designed and produced some new metal furniture and altered some of their earlier designs for the colour burst house. The metal sculptures designed by the architects were made by Raju Antony, a skilled fabricator, at Protech. Artist Sasi Bhaskaran of Brave New World worked on the client’s favourite theme, ‘Rain.’ The end product is a collection of wall art that contains abstract fragments of text, poetry, and Malayalam folk songs inspired by rain.

Images

Project Facts

Project: The Colour Burst House
Location: Panchavadi, Chavakkad, Kerala, India
Site: 1450sqm (35.83 ct)
Built-up area:
502.94sqm (5414 sqft)
Completion: 2022
Architects: LIJO.RENY.architects
Principal Architects: Ar. Reny Lijo and Ar. Lijo Jose
Project Team: Dhanayan KS, Ar. Mohamed Shamel, Ar Alfred Francis, Ar Bibin Jacob and Dinesh D
Interiors: LIJO.RENY.architects
Landscape: LIJO.RENY.architects
Photographs: Praveen Mohandas

Collaborators/Consultants/Contractors

Furniture and Artefacts: Rubberband Products-Ajay Shah Design Studio, Honest Structures, Spin
Soft Furnishing: Naina Lazar-Verandah, Thrissur
Wall Art: Sasi Bhaskaran
Steel Fabrication: Raju Antony-Protech Enterprises, Thrissur
Structural Design: Vivek and Sasikumar Associates, Thrissur
Electrical and Plumbing: Alikutty Noushad
Supervisor: Shameena P A
Civil: Haneefa V, Sajithan K G, Guruvayoor Builders

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The 100, Calicut, by Nestcraft Architecture

In this rural escape, The 100, Calicut, by Nestccraft Architecture, ensures a firm marriage between functionality and aesthetics and the planning suggests four bedrooms with attached toilets in a plinth area of 21OO square feet. The home and wabi-sabi landscape within this boundary facilitate meaningful life to 1OO souls.

Read More
OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci generates not just an aesthetic for its own sake but also responds positively to its urban context while also celebrating the very ideas of Reducing waste, energy consumption, and Recycling existing Resources through both its process and expression.

Read More

ALive! Reads

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /