The Hidden Cloister: Winning Competition entry for Suncheon Art Platform, by Studio MADe

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Project in Collaboration with: Architect eSou

The City of Suncheon, South Korea, held the Suncheon Art Platform architecture competition in 2016. Through a competition, the Old City neighbourhood was to be rejuvenated with an art square and an art centre. The proposal includes the new Yeonja-ru, a visitor centre, and an art centre. The art centre will serve as a venue for cultural interactions between Suncheon’s residents and visitors. The Suncheon urban tour will start and end at the visitor centre. Suncheon Bay-inspired topography makes it possible for there to be a continuous public platform for culture. The competition saw participation from over hundred architects from across the world.

Studio MADe, an architectural firm based in Hyderabad, won the competition with their entry, The Hidden Cloister.

The Hidden Cloister: Winning Competition entry for Suncheon Art Platform, by Studio MADe 1


The Suncheon art platform, constructed with the vision to rejuvenate the old city, strives to restore a sense of harmony and a moment of pause in its dense urban context. It accomplishes this through an open-to-the-sky square that is reminiscent of the courtyard typology found in medieval Korean architecture.

Site Plan: Suncheon Art Platform, by Studio MADe
Site Plan

The project seamlessly connects the historic city and the river, serving as a public threshold while approaching the old city. It also acknowledges the need for green spaces in urban contexts by providing space for dense plantations on site.

This emphasises the importance of promoting natural ecosystems in large metropolitan environments.

Derived from traditional Korean architecture, the building’s architectural design and proportioning system utilises the conventional measurement ‘ka’, which equals 3.60 metres. It allows the possibility of adding underground rooms when required. The heavy granite base and light steel pavilions atop creates a contrasting material experience.

The proposal exhibits such contrasts between the underground cave and the built pavilion – movement and pause, density and void, and gravity and lightness.

Drawings

Model

Project Facts

Location: Suncheon, South Korea
Client: Suncheon City Council
Typology: Art Centre and Museum
Year: 2016–2022
Size: 5300 m2
Status: Completed
Collaborators: Madhusudhan Chalasani, Mario Galiana Liras, Mario Yanez Aller, Carlos
Gonzalvo, Bharat Kumar, German Muller, and Niharika Sanyal.

One Response

  1. Please be kind enough to share total station report of the art centre and museum area to understand the structure as beautifully designed and developed. Thank you.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /