Studio Mannina, Kamshet, Maharashtra by Doro

Studio Mannina, Kamshet, Maharashtra designed by Doro, is a studio and a house for a potter, layered with courtyards, verandas, spill out spaces, and spaces for “nothingness”.

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Studio Mannina, Kamshet, Maharashtra designed by Doro

Studio Mannina, Kamshet, Maharashtra designed by Doro

Set in a 15-acre rocky contoured landscape, a studio and a house for a potter were to be designed. With the hills and vast open farms around – the site has a strong sense of a layered agrarian landscape. Taking a cue from this the project is conceived as an extension of this landscape and articulates the program with associated spatial qualities with skill-intensive making processes.

The core program i.e. the studio is layered with courtyards, verandas, spill-out spaces, and spaces for “nothingness” that reminisce associated spatial qualities and ways of working from days spent at the pottery studio at The Golden bridge pottery, Pondicherry. The movement and routine in and around clay are imagined at each step of the design development. The spillovers and the spaces of nothingness contribute to the self-involvement and reflective processes, while also providing room for social and programmatic adaptations.

These experiences and site cues are also carried forward in the house, which stands at different levels spread on a contoured part of land overlooking in the mountains, while creating thoroughfares and smaller pockets within the built to experience the landscape around. A large influence on the architectural design of the house comes from studying patterns of ways of living in their current house and spending time with them.

The site transforms dramatically across seasons. The blissful monsoons rejuvenate the land and fill the water as much as lakes whereas summers are harsh and dry with little traces of vegetation. These lakes are a result of consistent and conscious efforts of the clients towards conserving water that the monsoon brings sustaining the 15-acre land through the summer. Along with that, a large number of Miyawaki patches were planted on site a few years ago, which has started creating a living ecosystem of its own. These ecological sensitivities were continued as a part of our design process, while consciously planning out the rooftop rainwater harvesting system along with strategies for the recharging and conserving groundwater.

The construction processes and building language adapted some local sensibilities of stone construction with more skill-intensive methods of rammed earth construction and vault construction. The building is evolving with time and has started withstanding seasons and is reflective of the availability of resources and skills in its making and physical existence.

Gallery of Studio Mannina

Drawings

Project Facts

Gross Built Area- 600 m²
Project Location- Kamshet, Maharashtra
Design and execution team- Naomy Parikh, Khushi Makwana, Sonal Parikh, Saumil Patel,
Aishwarya Singhai, Qutubbudin Unwala
Structural consultant- Bhairav Patel, Strucart Design Consultants
Rammed earth and vault construction- Madhavan and Team
Contractor- Infra , Furkaan

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /