Sharvari, Satara by Mayur Gandhi and Associates

Sharvari, Satara, by Mayur Gandhi and Associates

Sharvari, Satara designed by Mayur Gandhi and Associates, a home which is fusion of both vernacular and modern architecture. The site is located in Satara, Maharashtra, India.
Sharvari, Satara by Mayur Gandhi and Associates

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Sharvari, Satara, by Mayur Gandhi and Associates 1

Sharvari, Satara designed by Mayur Gandhi and Associates

Design brief

The clients brief consisted of a home which is fusion of both vernacular and modern architecture. The site is located in Satara, Maharashtra, India. The interesting part while designing was we aimed the setback to merge with existing road so as to create a bigger frontage for the bungalow enhancing the setback area with landscape design with some pauses making it more welcoming and interacive. The client had a traditional point of view as he was use to live in a village, so we have designed the entry as ‘angaan’ with a tulsi vrundavan in the center.

Due to traditional belief, temple has an importance, so pooja room has been designed on east side with a skylight creating a play of light and shadows in the morning. Foldable staircase, detachable from walls has been designed with a skylight to emphasize it. The kitchen is designed with minimal use of materials making it convenient to use. To avoid glaze from west façade exposed brick jail has been designed. The exposed brick wall becomes the feature wall of the bungalow which is visible from living room and dining area, thus keeping you connected with the same making it more interactive. Keeping the building white, brick and stone has been used to provide an aesthetical touch. Stone wall is constructed monolithically forming garage of the house. The south side is maximum kept dead to avoid glare and also is raised creating shadow on the north side.

To break the monotony of the façade cuboid has been carved out, creating a double height space designed with jail wall creating intricate pattern on the facade providing natural aesthetics to the
structure. There is a fort named ‘Ajinkyatara’ on the west side which incorporates mesmerizing view, hence the master bedroom is designed with a full glass façade to capture the view. Terrace of the master bedroom is at the front façade overlooking the verandah below, creating a connection between ground and first floor.

Reading section is designed on the upper lobby area to create a connect between children room and master bedroom. Multipurpose hall is designed on the first floor opening into a huge open terrace on the east side so that the client can have cup of tea overlooking the beautiful view of famous fort Ajinkyatara. A mini bar is designed on the south west side framing the sunset view of the fort.

Gallery

Project Facts

Location: Satara, Maharashtra, India
Area: 4500sq.ft
Firm name and Instagram ID: Mayur Gandhi and associates, @mayoorng
Design Team and their Instagram ID: Vrushali dambe , vrushalidambe_mane, Nimisha
doshi, ar.nimishadoshi
Photography Credits and their insta ID: Pranit bora, pranitborastudio
project cost:– 1.6 cr

Materials and Specifications:

Flooring: Vitrified Tiles
Electric fittings: GM lights
Plumbing material: Jaquar
Sanitary fittings: Jaquar
Exterior lightings: GM lights
Paint: Apex Ultima
External material: Exposed sundried bricks, Gokak stone
Main Door: Teak wood
Windows: Upvc
Glass: Saint Gobain

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /