School at Sriperambedur at Sriperumbudur by Murali Architects

School at Sriperambedur, at Sriperumbudur, by Murali Architects

One can imagine how a child will be lost in the world of colors and shapes as the building itself reflects liveliness and activity among the children. When you are down looking at the niches and the shapes down on the floor one finds numerous interesting lights and shadows created by the cutouts on the wall. It makes the child think of such possibilities and how different it looks form the usual concrete boxes that they are so used to seeing everywhere they go.
School at Sriperambedur at Sriperumbudur by Murali Architects

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

School at Sriperambedur at Sriperumbudur by Murali Architects

The site is located in a serene locality off the main road in Sriperambedur, taking you away from the noise and hustle bustle of the Thiruvallur to Sriperambedur highway. A very prominent entrance with its lively play of colors and shadows promises a wonderful and worthwhile time to be spent at Vishwaksena School. You feel you have reached the heights of awe as you enter under the amazing cutouts and pergolas with the shadows painted on the wall, there is more than this. As you walk down the beautifully landscaped path to reach the admin block of the building you just can’t miss the bright colors of green and white and yellow that play with your mind in addition to the greenery and landscaped surrounding.

One can imagine how a child will be lost in the world of colors and shapes as the building itself reflects liveliness and activity among the children. When you are down looking at the niches and the shapes down on the floor one finds numerous interesting lights and shadows created by the cutouts on the wall. It makes the child think of such possibilities and how different it looks form the usual concrete boxes that they are so used to seeing everywhere they go.

One gets a feel of excitement, as if entering a theme park where they need to explore the space and satisfy the curiosity. There are ample sit out spaces on the window ledges and the courtyard railings that allows a lot of interaction among the kids even as they remain under their teachers’ supervision.

The buildings’ life emerges from its central courtyard that connects all its levels and provides a mesmerizing view from everywhere and lights up all the spaces connected to it. The courtyard brings nature inside the building and blends well with the color and the mood of the surroundings and keep kids close to the nature. It is a suspense that opens out while entering the school main building.

In the upper floors great care has been taken to ensure utmost safety measures without hindering a child’s view. Natural lighting has been provided to every nook and corner of the building and ventilation that promises nice breezy winds in the mornings and evenings. This is a boon to the atmosphere created at the corridors and the classrooms.

The design builds up an innocent simplicity in experience with simple elements and effective use of materials like paint on concrete and glass. Structurally it keeps us wondering how such a design can be concerned without imagining the building on a highly three dimensional scale.

Even further inwards the design also shows how a curved wall has been treated beautifully with niches amongst which toilet ventilators were well camouflaged. The niche wall with colorful bright patterns on a curved space extends three floors high and captures dynamism of a rectilinear and circular shape. The internal spaces, classrooms, Staff rooms, toilets and corridors are also well defined if not restrictive.

Project Facts
Project Name: School at sriperambedur
Location: Sriperumbudur
Project Status: Completed
Name of firm: Murali Architects
Category: Institutuional

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /