Satara Municipal Corporation - Vikas Bhandari - VEEKAS

Satara Municipal Corporation, Winning competition Entry by VEEKAS Studio, Pune

Enjoying this entry, one arrives in Atrium which acts as a binding space for all the happening right from 24.0M. Satara Koregaon Road to the farthest point of the site on south. qThe functions are organised around this atrium with administrative ones on lower and two upper floors are for democratic functions with the council hall as crown celebrating democracy. - Satara Municipal Corporation by VEEKAS Studio.
Satara Municipal Corporation - Vikas Bhandari - VEEKAS
Satara Municipal Corporation - Vikas Bhandari - VEEKAS
View of the proposed Satara Municipal Corporation

As one walks towards the building the eight flower beds in the compound wall and two on each side of the building welcome the visitor invoking the resemblance of the KAS PATHAR.

The four long columns subtly convey the function as an Administrative one.

Satara Municipal Corporation - VEEKAS Studio
Concept Sheet

Enjoying this entry, one arrives in Atrium which acts as a binding space for all the happening right from 24.0M. Satara Koregaon Road to the farthest point of the site on the south. The functions are organised around this atrium with administrative ones on the lower and two upper floors for democratic functions with the council hall as the crown celebrating democracy.

SHIVAJI MAHARAJ statue at the focal point in the atrium commemorates the heritage. And along with MAHARAJ’s Adnya Patra it reminds me of how a just Administration must be.

The atrium further gives access to the ancillary building on the south consisting of the exhibition hall, cafeteria and fitness centre. This building also has independent access ensuring availability independent of the Nagar Palika office ensuring larger use and thus can generate some revenue. At the entry to the exhibition hall foyer at a lower level is a replica of the feature from BARA MOTECHI VIHIR AT LIMB.

The exposed roofs are covered with synthetic turf and water sprinklers to drain the heat through evaporation. Groundwater recharging with rainwater, using the treated water for landscaping, photovoltaic and vertical axis turbines generate electricity. On the other hand demand for electricity has been brought down by the use of landscape screens on the east and west facades of the building.

The building is planned for energy efficiency leading to near sufficiency.

Drawings:

Satara Municipal Corporation, Winning competition Entry by VEEKAS Studio, Pune 45
Terrace Floor

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..