Residence 53 in Chandigarh, by Charged Voids

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

This project exemplifies Charged Voids’ approach of using a few simple, bold strokes to create a powerful composition which is evident in the geometric façade of the house. This 8,500 sqft structure is a balance between public and private spaces that divides the functions on different levels while maintaining visual connections through the central space.

Inside the house, this connecting central space becomes the nexus around which the entire plan revolves. The grand, double-height doors open to let one into an equally grand double-height foyer. The inclusion of potted plants and a green wall also has the effect of blurring the distinction between the outdoor and indoor spaces of the house. The open-to-sky courtyard also features two bridges that jut out from the wall and become the focal point of the design. The two cantilevered curved bridges in the central area are major architectural and sculptural elements of the house. These internal bridges lend a monumental air to the interiors, giving it the sheen of grandeur and also serving as the primary circulation routes on the first and second floors.

The three floors of the house have been planned with varying functions in mind. The ground floor mostly houses the common spaces, such as the drawing room, great room, kitchen and a guest bedroom along with one master bedroom for the head of the family. The first floor is the main private space, housing three bedrooms, a sacred puja room and a kitchen. The second floor is the entertainment zone of the house with a swimming pool, open-to-sky glass deck, snooker room and a party hall.

This project is part of the firm’s exploration for creating a transcendent and spiritual character in architecture and this beautiful home stands testament to that.

Project Facts

Typology: Residential

Name of Project: RESIDENCE 53

Location:Panchkula

Principal Architect: Aman aggarwal

Design Team:   Swati Agarwal, Nikita Kakkar

Area (sq ft & sq m):  8,500 sq. ft.

Photographer: Purnesh Dev Nikhanj

Consultants / Engineers

Landscape Consultant: Somit midha

Structural Engineer: Pankaj Chopra

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..