MA004, Bangalore by Mamama

MA004, Bangalore by Mamama

MA004, Bangalore by Mamama, is a harmonious blend of tradition and modernity. The family's deep connection to Kenya and the Masai Mara reserve is reflected in the thoughtful curation of materials, textures and colour choices throughout the apartment.
MA004, Bangalore by Mamama
MA004, Bangalore by Mamama 1

The clients, a middle-aged couple, spent a better part of the last two decades in Kenya. Then, sometime in
2020, the couple decided to relocate to their home country and purchased this spacious 4 BHK apartment in the heart of south Bangalore. The family of four, the middle-aged couple and their two young daughters, aspired for a contemporary, minimalist home that still carried a certain sophisticated Indian charm.

The client’s vision for their home was a harmonious blend of tradition and modernity. They desired a design firmly rooted in India’s cultural heritage, utilizing natural materials to evoke a sense of warmth and
authenticity. They sought a timeless aesthetic that would be well-suited to the contemporary lifestyle of the inhabitants. The client’s design philosophy was characterized by striking simplicity, where clean lines and minimal geometries were skillfully integrated to create a visually unique space that was both timeless and contextually sensitive. The family desired a home that exuded a sense of serenity that avoided the pitfalls of being overly detached or sterile. The family’s deep connection to Kenya and the Masai Mara reserve is reflected in the thoughtful curation of materials, textures and colour choices throughout the apartment.

Paying homage to the rich tapestry of flora and fauna found in the reserve, the design palette draws inspiration from the natural surroundings to create a sense of warmth, connection, and continuity with the landscape.

The apartment had a generous layout in that all the rooms in the house were quite spacious; even the rooms’ hierarchy and the apartment’s general structure did not warrant any significant reworking. However, it soon became apparent that a central focal point was necessary to bring cohesiveness and a sense of narrative to the otherwise disparate spaces. The foyer wall, which shared the wall with the kitchen and the powder room, was identified as the feature element. The wall weaved along the main circulation path, which connected multiple spaces such as the foyer, elder daughter’s bedroom, living and dining areas, kitchen, powder room, and the three bedrooms at the far end of the apartment. It was decided to render this wall in a lovely lime-plaster finish and in a colour that evoked the image of dry grassland. With its slightly recessed yet central position, the wall presented an opportunity to create a unique storage solution for the family to display their collectables and store some essential items. In this exercise, we were also able to make the access to the kitchen more prominent while allowing the wooden door to the powder room to get obscured.

The living-dining expanse is a sanctuary of refinement crafted to foster a sense of intimacy and relaxation. The living portion consists of a plush three-seater sofa, whose presence anchors the entire composition.
Complementing its comfort are two tufted single-seaters, upholstered in a lovely ivory fabric, paired elegantly with a sleek wooden armchair and a pair of nesting coffee tables. The richly hued rug, sourced from Jaipur Rugs, serves as a unifying thread, pulling the entire ensemble together with its exquisitely patterned design. On the other side is a large, 8-seater custom-designed dining table with a chevron-patterned tabletop done in teak veneer. The largeness of the table is balanced using fully-upholstered, fresh-grass-coloured dining chairs and a large canvas with one of the clients’ stunning captures of the Masai Mara reserve. Together with the feature wall and carefully curated set pieces, a balance of scale and proportion is achieved without losing out on the airy spaciousness of the expanse. In addition, the rich undertones of the darker teak wood used in the furniture help add a more profound sense of warmth and grounding, creating a space that is both sophisticated and deeply rooted in tradition.

The kitchen in the apartment that makes optimal use of its layout has been executed by Oaktree Kitchens.
Every inch of space has been utilized, including the walls, to create a functional and efficient kitchen tailored to the needs of Indian cooking.

The selection of materials further enhances the overall aesthetic, with white spotted quartz stone adorning the backsplash and complementing the cabinetry’s soft, pastel brown and beige hues; the result is a sophisticated and modern kitchen that elevates the cooking experience.

The master bedroom and two daughter bedrooms continue the design theme of earthy hues, drawing
abundantly from the Mara grasslands. The consistent use of dark teak wood throughout the bedrooms adds warmth and character to the spaces. The clients desired a sense of dignified elegance and understated richness in the bedrooms, which was achieved through carefully selecting fresh, atypical materials with rich textures and timeless quality. The use of simple geometries, brass bedside lights, Himeya sheets, heavy-handed curtains, hand-done wall textures, concrete planters and Varnam table lamps, and other elements, create a unique aesthetic that is both familiar and distinct. The ample natural light that floods each room only accentuates the organic colours and textures of the chosen materials.

The MA004 apartment exemplifies mamama’s commitment to clean and pragmatic design solutions that are both timeless and promote a modern Indian aesthetic. The use of natural materials and the clear expression of the client’s aspirations in the design make for a space that is both visually striking and functional, promoting easy, maintenance-free living.

Project Facts

Location: Bangalore, Karnataka
Year: 2021
Type: Interior Design (Residential)
Area: approx. 1700 sq. ft.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

The Good, the Bad and the Aesthetic - Bhopal

The Good, the Bad and the Aesthetic

This essay delves into how municipal corporations envision creating Western cities (instead of responding to the Indian context) and end up creating cities that only appear to work, instead of actually being more socially inclusive, dynamic and publicly active. The Smart Cities Mission then caters only to the rich and this becomes evident in not just the visuals they use, but also the manner in which they describe their vision of a World Class Infrastructure. This essay by Avani Mittal is amongst the shortlisted essays.

Read More »
Source: Author

Chabutra As Thresholds To Effective Placemaking

The essay discusses the past, present, and future of the Chabutro’s in Ahmedabad from the author’s perspective based on their time spent there. Chabutro’s serve as markers and play a significant role in placemaking. The essay emphasizes the importance of Chabutro, highlighting the connection it holds for a potential future as a new wayfinding tool. This essay by Prakriti is amongst the shortlisted essays.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /