Infres Methodex Office, NCR by Amit Khanna Design Associates

infres-methodex-office-akda4146

Contemporary workplace design is currently challenged by the twin revolutions of connecting geographically diverse teams and supporting talent by converging office real estate with complementary social activities. The potential of technology alters the human dimension of design, making it even more important to create opportunities for interaction while allowing for flexible team based segregation.

infres-methodex-office-akda
Plan
infres-methodex-office-akda
Contextual Section

Infres Methodex is an organization specializing in niche office automation products such as shredders and currency counting machines. They needed to comfortably accommodate their current team in a new location, while providing sufficient scope for future expansion. The only brief from the clients was to create an office space that would foster the values of the organization – quality and efficiency. The site was in a generic office building located on the main highway to Faridabad, just beyond the city limits of Delhi. A peculiar characteristic of the space is the presence of a large atrium that virtually divides the space into three distinct zones.

The challenge was to create a unified and open office atmosphere, while dividing the space programmatically into the three zones. The first part of the office, i.e. the entrance areas was laid out for the reception area and the marketing team since they would have the most interactions with visitors. The accounts and technical departments were positioned on the other side of the atrium, while the main management area acted as the bridge between the two and enjoyed the best views out towards the highway. Services were consolidated and pushed to the lightless areas of the building footprint, where they could be easily ventilated into the building air conditioning system.

As a planning strategy, it was decided that enclosed cabins would face the atrium and the open plan workstations would face the curtain wall at the periphery, thereby allowing a better overall distribution of light in the space. The movement corridor divides the two spaces, allowing for a sense of privacy while still providing opportunities for mentoring. Even the walls between the cabins stop short of the glass doors of the corridor, enabling wider views from within and better transparency while walking. Adopted from the hospitality industry is an idea to combine and divide meeting rooms by silent top hung acoustical panels. These can be stored away when a larger training session is required and pulled out for smaller discussions. Large open areas allow for considerable interaction between employees, another important aspect of the organization’s ethos.

A light oak colour is used to offset the crisp white surfaces in the open plan areas and a darker, more mature oak is used in the cabins of the senior management and the board room. The reception area features a continuous ribbon of paneling that envelops the entire space. A raised seating area is enclosed by a series of wooden beams that provide a fleeting glimpse of the interior from the entrance, carrying forward the overall theme of transparency and lightness. A sophisticated energy saving air-conditioning system that allows for efficient zone-wise cooling was adopted to ensure the differentiation between occupied and unoccupied areas.

The dining space, located just off the main workspaces is treated in complete contrast to the subtle clean lines of the main office. Meant to provide the experience of retreating to a restaurant, the entire space remains visually connected to the office through a fully glazed partition that provides acoustical and olfactory insulation. The raw soffits are left untreated and the black paint offsets the circular form of the silver ducts. Below these, LED tube lights are suspended in angular clusters to create a dramatic layering of services. The tables and cabinetry are finished in a bright orange, complementing the light terra-cotta tiles.


Project facts

Location: Faridabad, Haryana
Client: Infres Methodex
Typology: Commercial
Climate: Composite
Built-Up Area : 12000 Sq.Ft.
Completion: December 2014

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
AXIS PRAMITI SCHOOL

AXIS PRAMITI SCHOOL, Bengaluru, by The Purple Ink Studio

The programmatic values of the school believe in breaking away from the standard scholastic teaching system. The design embraces the creative enterprise of ‘flexible learning’ to cater to the needs of a heterogeneous group of learners.

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

Located in Ayroor, Kerala this family home that sits on the banks of the Chalakudy river is nothing less than a mini-ecosystem within itself — self-sufficient and symbiotic. Using local masons, carpenters, contractors and construction methods, this home was completed with natural materials such as terracotta and laterite tiles, kota stone and terracotta jaali blocks. A generous verandah wraps around three sides and a large open terrace on the upper floor maximises the spectacular views out onto the river. The house is an extension of the clients’ (perfect) idea of living a retired life.

Meenakshi Dutt Salon, at Chandigarh, by architecture aNew

Meenakshi Dutt Salon, at Chandigarh, by architecture aNew

The main goal was to create an ambience which highlights the makeup, hairstyle and attire of the client instead of overpowering it. Exposed Partal wood was used to compliment the neutral color scheme along with grass in the Spa area walls. Also using complimentary materials helped in creating a natural and calm environment as desired in any Spa. Arranging various kinds of workstations in the narrow width and the long length of the showroom was the main challenge  of the project which we created by smart design interventions like vertical mirrors on both the opposite walls to create endless reflections , creating an illusion of increased width of the showroom. – architecture aNew

Subscribe to Architecture and Design Updates