Ikigai Life, Bangalore, by Architecture Dialogue

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

The owner Urvashi & Sourabh are driven by their passion, Urvashi left her hospitality career to become a traditional folk artist. She learns different traditional painting arts and creates them on commission. Sourabh is a pilot, like his dad and loves what he does. They are ethical in approach, refined and natural in their material selection, and warm and friendly people who wanted their home to be the same.

The apartment interior design keeps the intervention to the minimum, it tries to reveal the architectural intent and creates a well-lit space that has a Gallery-like character to allow for all the existing art and future collection to be showcased. The wall colour selection is of a neutral warm hue that renders artwork beautifully without reducing the brightness of the house.  The openness of the house is not compromised and the connection between the living and dining is converted to a bookshelf to get additional depth into the house.

The design approach is like a surgical intervention that creates maximum effect through minimum work. A small foyer space is created for arrival, privacy and keeping shoe cases. The foyer has an open visual connection through a corridor-like space that connects to the dining and further to the kitchen. The corridor is highlighted by a dropped ceiling that hides the beam partitioning the spaces, the wall side is used as a gallery wall with cob lighting in the ceiling.

There is bar space created in the circulation that leads to the bedroom, above the bar are gallery shelves in memory of Sourabh’s father. They showcase his collection of flight models that were flown by him during his tenure in the Air Force.

All furniture is carefully selected to be in wood, handmade and woven using natural materials only. Linen is used in upholstery and curtains. Jute, linen and wood in carpets. The entire house is elevated with woven naga motif cushions that complement the artwork.  The house comes to life with Urvashi’s collection of art and the narrative will keep building as the gallery walls get filled with more colour.

Project Images

Project Facts

Location: Bangalore, India
Design: Architecture Dialogue
Project Architect: Harpreet Kaur, Chandana C, Syed Farooq
Planning and construction: 2022
Photos: PhosartStudio

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..