Hwealth Cafe at New Delhi, by Studio Bipolar

Hwealth Cafe by Studio Bipolar: An Indian Health Food start up wanted to create their first gourmet dining experience in the heart of one Delhi’s busiest markets. The space, once occupied by a fast food joint, was selected for its prime corner location.

Share Post:

Completion year: 2017
Project Area: 2200 Sq.ft
Project location: New friends colony, New delhi
Photographer: Suryan//Dang
Lead Architects: Ujjwal Sagar, Sanjana Mathur
Client: Atul Talwar
Lighting consultant: White lighting solutionsImpressive ultra- IMU1848 filament bulbs
Quickstep Floor designers: Classic oak natural
Drop ceramic design: Printed hexagonal floor tiles White Lighting Solutions: Pendant lamps, Tungsten

Studio Bipolar-Hwealth cafeProject Concept:

An Indian Health Food start up wanted to create their first gourmet dining experience in the heart of one Delhi’s busiest markets. The space, once occupied by a fast food joint, was selected for its prime corner location.

The location afforded a sprawling visual connection to the hustle bustle of the plaza outside and also the heavy greenery around. Care was taken to ensure that the design capitalized on this. The concept of being in touch with the natural greenery outside while consuming all natural products inside, drove the design forward.

Studio Bipolar-Hwealth cafeThe café employs a deep green in its branding and was continued in the overall design of the space. This coupled with earthy tones and materials makes for a fresh and vibrant look. The space was subtly divided into separate seating zones to cater to different customers while making one cohesive whole. Polished pine wood members and thoughtful lighting accent different zones.

Customers enter on the ground floor, where they are greeted by angular pinewood members branching out above to create a canopy that acts as a backdrop for the space. A green metal girder shoots across above, dropping pendant lights over the seating. The girders rigidity strongly contrasts with the disarray and texture of the pine wood canopy above, pulling the space together.

As one makes their way to the upper floor, they are greeted with tall windows that wrap around the space allowing unconstrained views of the outside. The green continues throughout while being complimented by pinewood installations that lend warmth to each seating zone in a separate way. Bar style seating was created up front, facing full height windows to ensure a beautiful scenery for customers looking for a quiet nook to work out of. A pinewood pergola was created to lend a sense of privacy to the seating along the side of the restaurant. Up down lighting highlights the beauty and sculptural quality of the pine wood vertical members. Pinewood Pallets were in turn used to create a large lighting feature to form a beautiful rustic chandelier over the banquet style, central seating area. Hexagonal tiles in different patterns are laid out randomly and add pops of color throughout the café.

This fresh and natural look is to be repeated in all future expansions of this health food brand.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Architecture Discipline

Studio 3, New Delhi, Office of Architecture Discipline

Studio 3, New Delhi, Office of Architecture Discipline – As the studio enters its teenage years of existence, it demanded a fun yet “architecturally charged” environment to conduct business. Moving out of a busy commercial surrounding to a quiet piece of land amidst blooming mustard fields hidden within the commotion, that is Delhi.It can be challenging to locate the studio; placed within the quaint boulevards lined with ficus foliage often hindering views to the randomly placed non-descriptive black gates. However, the gate has a “white” google pin for the curious eyes.

Mehra Musings, at Ahmedabad, by Studio Sangath

Located in the outskirts of Ahmedabad, Mehra Musing is a residence designed by Studio Sangath, for a family spanning three generations. The home, set on a compact plot of 480 square yards is akin to a dark grey ‘box’ in its stone crete plaster exterior, secretive of the choreography it holds inside.

FAAA 2018 - New Delhi

Event: FAAA Dialogues, 2018, Jan 20th, 2018 at The Lalit, New Delhi

FAAA is the alumni association of Faculty of Architecture, CEPT University, Ahmedabad. The primary PURPOSE of the FAAA is to support and promote the interests of the Faculty of Architecture CEPT in its endeavor to continue & retain its status as a world standard of Academic Excellence

Subscribe to Architecture and Design Updates