Goel Ganga International School - Sameep Padora

Competition Project – Goel Ganga International School – Sameep Padora and Associates

Goel Ganga International School - Sameep Padora

Follow ArchitectureLive! Channel on WhatsApp

Design Team: Subham Pani / Saloni Parekh

Goel Ganga International School - Sameep Padora
View

The competition had a brief that called for 4 school sections to be housed in a built up area of 2.5 Lakh sq.ft on a buildable plot area of 3.7 acres; this demanded a vertical built area – but with attention to be paid to adjacencies of how each school section functioned – and overlapped common areas.

A pre-primary, CBSE, CBSE-i and IGCSE School were to be housed in this complex.

To incorporate the advantages of a single building block with the energy of a campus typology (with smaller units grouped together), a module for the Gyan Kund (Repository of Knowledge) was created. This L-shaped module had common spaces in the junction, and classrooms in the arms. The shape allowed for split-level stacking, segregation of sections and cross ventilation at the same time. So 3 different towers were created for each school section

The common spaces or Gyan Path (Path of Knowledge), and the pre-primary school component were used as the double height base that bound the entire higher grade structures together. This mass drew its inspiration from the typical Indian street with its meandering paths and pause points.

What was important was not the outer form of the building, but the sectional diversity, where one could relate to the different sections and yet be an independently functioning entity.

Drawings:

Goel Ganga International School - Sameep Padora
Bird’s Eye View
Goel Ganga International School - Sameep Padora
Section

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /