Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas is an extra classroom designed by pk_iNCEPTiON in a rural school in Nashik, Maharashtra. Along with learning, the space is designed as a canvas for multiple uses- such as workshops, functions, and social gatherings.
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

The story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school in Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for the past 10 years. Due to a lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees.

Community Canvas, Nashik, by pk_iNCEPTiON

The benevolent founder of `Shree Saraswati foundation’ an NGO, that helps many villages and schools, received a request from this school teacher for an additional classroom with low height compound wall.

Our approach was mainly to focus on providing appropriate resources for the school considering their way of learning along with the multipurpose infrastructure for villagers as there is a lack of basic facilities like healthcare & social gatherings.

Concept

Initial idea was to have a continuous set of curves for a compound wall, arranged in a configuration to achieve a classroom inside and play areas outside. This curve would act as an unending canvas for writing. It further got developed as a single curve wall instead of several small curves that ensured the utilization of space for communal activities too. This origination would also respond to the existing hexagonal classroom providing connectivity and ease of movement.  A covered space is created by adding a wall parallel to the curve which could accommodate two classrooms. In this formation, an informal activity area is created which divides as well as connects both the classrooms. This also helps the only teacher to establish control over students and help them study in collaboration as they were doing previously. The addition of semi-circular courtyards in the classroom was a response to enclosing existing trees planted by students on the premises.

“First life, then spaces, then buildings – the other way around never works – Jan Gehl”

 

Spatial Experience

To embrace parking a concave black surface is set forth at the entrance. The narrow opening becomes the entrance which directs you towards the circular playground surrounded by a circular plinth connecting both old and new structures. Further, a change of level is created into the plinth to include an amphitheatre and stage. The black wall enveloping the central open space is sliced into inverted arches at some point where the village and school can interact with each other. These inverted arches also become a playful element for the kids. The classrooms are covered with a metal roof which goes along the curve of the wall, complimenting both the inside and outside spaces. The terracotta colour of the roof merges with the roofscape of the surrounding settlement.

Inside or outside,  horizontal or vertical, solid or the void, edge or surface, all together is the canvas for the community to spread the colour of their life: Learning spaces, festivals, workshops, functions, social gatherings, political campaigns, performances, plays, temporary health care and many more and thus the name ‘Community Canvas’.

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar 26

 

Materials

Facade cladding: Blackboard Paint
Flooring: Concrete and Kadappa stone
Roofing: Metal roof

Images

Drawings and Model

Project Specifications

Project Name: Community Canvas
Office Name: pk_iNCEPTiON
Completion Year: 2021
Gross Built Area: 64 sq.m
Project Location: Sawarpada, Nashik, Maharashtra
Program: Rural School
Lead Architects: Ar. Pooja Khairnar
Other Participants: Bhagyashree Talware (Finance Management), Manjari Shah (In support for NGO), Snehal Joshi (Team management)
Design team: Pooja Khairnar, Aashlesha Bhosale, Tanishq Tejnani, Harshada Pathrabe, Shrutika Oak, Akshay Sonawane
Execution Team: Talware Group, Aadesh Kankaria (Engineer), Salim Khan (Head Meson)
Site Supervision: Pooja Khairnar, Rishikesh Khedkar, Snehal Joshi
Photo Credits: Yash Katariya, Aashlesha Bhosale, Neel Bothara

One Response

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

Special Mention | Belonging and Appropriations: A Dialogue

Urban displacement disrupts social networks, causing a sense of placelessness. Yet, people establish belonging through intangible connections—rituals, traditions, and shared experiences—shaping both mind and space as is explored by Aditi Suresh Kawade through this piece. The essay is a part of shortlisted entries for Urban Imprints essay writing contest, March-April 2024.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..