சிறகு- The Wing, Coimbatore, by Masonry of Architects

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

As the name- The Wing, rightly indicates, the project is purely based on the southwest monsoon winds of Coimbatore. The plot is south facing which comprises a green area on the northern side and a plot on the eastern side, a house on the west and the road on the south.

The context has two big trees in front of the house which acted as a key design factor- no trees were cut during the construction. The tree crown on the southeastern part provided the shade for the first half of the house reducing the heat conducting areas. The walls are aligned in the northeast to southwest axis creating the wind flow without any hindrance.

The entry is facing the southwest direction having a small court in front of the house with a swing area and a cutout on top followed by the main entrance. The living area faces the window in the corner creating a vista for existing trees and plantations. The house is built by having mud interlock blocks on the southern and western zone. It has CSEB block masonry on the southernmost corner.

Triangular pockets are created all around the house providing space for the landscape, utility, pet zone and recreation. The temperature difference is around 3 degrees inside the house. The house is completely lit throughout the day reducing the mechanical light loads. The roof carries the profile of a wing point towards the windward direction which aerodynamically provides wind for the first floor when done.

Project Aspects

  • Climate Responsive Planning
  • North Lighting
  • Stack Effects
  • Contextual Acoustics
  • Thermal Efficiency
  • Carbon-negative Possibilities

More Images

Project Facts

Project Name: சிறகு {The Wing}
Office Name: MASONRY OF ARCHITECTS-MARQ
Firm Location: Coimbatore
Completion Year: 2022
Project Location: Vadavalli, Coimbatore
Program/Use/Building Function: Residential architecture
Lead Architects: Ar Sabarish Thirumurthy and Ar Tamilselvan Kannan
Photo Credits: Robin Shibu rs
Structure Engineer: Pavithran G.S
Civil: FCS Construction

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..