Vedanya School, Gurugram, by Vijay Gupta Architects

Designed by Vijay Gupta Architects, the Vedanya School, located in Sector 48, Gurugram, sets a precedent for how architecture can positively influence children's schooling experience. With the intent of designing a school where children are excited to learn, the design initiates a playful environment with diverse opportunities for exploration and activity.

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

Architecture as a Catalyst to Enhancing Educational Experiences

Vedanya School by Vijay Gupta Architects

As paradigms of primary education evolve, architecture is increasingly seen to be a driving force to curate decent learning environments. Located in Sector 48, Gurugram, the Vedanya School sets a precedent for how architecture can positively influence children’s schooling journey, acting as a catalyst for learning. Designed for primary students, it aims to foster interactive and playful spaces that enable an uninhibited learning experience.

The key challenge for the project was building on the compact footprint of an existing structure. The clients aspired to create a school that was futuristic and innovative, where children are excited to learn and be. As a response, the design intends to create a playful environment, which enables diverse opportunities for exploration and activity. Furthermore, research shows children’s cognitive agility and social skills are highly enhanced when they are allowed to move freely. Stepping away from the monotonous approach of enclosed classrooms, the school is thus designed to maximise movability and openness through curvilinear spaces, double-height volumes and vertical and horizontal interconnections.

Vedanya School, Gurugram, by Vijay Gupta Architects 13

The school has a simple layout with functions on either side of a central atrium. Upon entrance, one steps into a double-height reception, which also acts as a spacious and well-lit seating area. On the right are admin areas, a SEN room, an infirmary, the principal’s cabin and the conference room. A double-height space on the left acts as an outdoor learning and play area, offsetting the lack of a campus-style playground. A central corridor, curving and open in nature, is conceptualised as an activity area, rather than a passageway, where children can learn and play. The atrium in the centre visually opens up the vertical spine of the school, where all the upper floors are walled in glazing. These internal glass walls, curving on the footprint of the central corridor transform the school’s experiential quality and creates seamless connections between spaces. A staircase at the right of the reception leads to the upper floors. Located at the northern end, is a ramp designed with a playful division wall to place tactile art and devices for sensory exploration.

Vedanya School, Gurugram, by Vijay Gupta Architects 15

On the first floor, a spacious dining room accommodates the right end and a double-height maker’s lab is on the left. Looking down onto the atrium, this spacious room fosters interesting visual connectivity with the outdoor play area.

Vedanya School, Gurugram, by Vijay Gupta Architects 17

On the upper floors, classrooms are located on the southern and northwestern sides of the building, opening out onto small terraces. On every floor, double-height activity rooms overlook the atrium through full-length glazing. Placed alternatingly on either side of the atrium, these include a music and movement room, a student’s performing area and a spacious library. High ceilings and transparent, curving volumes enable a sense of openness where children don’t feel restricted. Catalysing interactions between students, this visual connectivity between classes is designed to expand children’s modes of expression and instigate self-learning.

The interiors of classrooms use colours optimally, with muted and earthy tones. The design focuses on the visual and tactile stimuli of wall and furniture surfaces. Light-toned finishes of wood, pastel colours and the interior glazing create a neutral palette which enables children to make their own choices without any bias of colour. Additionally, the design subverts the traditional typology of boxed classrooms with concepts like ‘peekaboo’ windows, where a child can peek inside another classroom when they are bored.

Incorporating passive-climate strategies, sustainability is not just an add-on to the building but an integral part of the planning process. The building’s south sides have deep recesses and balconies, and service cores are planned on the west, blocking the harsh sun on this end. The northern side has extensive glazing on all floors bringing in pleasant natural light throughout the day and reducing the need for artificial light. The central atrium, coupled with glazing on the interior walls, ensures that diffused light travels through the deep ends of the building.

With a sharp focus on young children’s temperament and explorative nature, the design of Vedanya School exemplifies a sensitive approach to promoting transparency and enabling unfettered movement. With curvilinear spaces and interconnectedness fostered by the atrium and internal glazing, architecture becomes an integral part of augmenting educational experiences. Considering the cognitive and physical exposures that children may encounter, the school is designed for holistic development, invigorating their journey through their early years.

Images

Project Facts:

Typology: Institutional                         
Location: Gurgaon                          
Site Area: 2500sqm
Built-Up Area: 5000 sqm
Start Date: Jan 2021
Completion Date: March 2022
Photographer: Suryan Dang
Principal Architect: Saurabh Gupta
Interior Design: Akanksha Gupta

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /