The Retreat House, Andhra Pradesh, by Studio MADe

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

The retreat house is intended for a retired couple in their ancestral village near the eastern coast of Andhra Pradesh.

The Retreat House, Andhra Pradesh, by Studio MADe 1

The universal idea of dwelling is placed in a situation in which the only thing that shapes its form is the context’s specificity.

The retreat house refrains from alluding to any particular image of home in order to be free of history, time, place, and type. Spaces with limited definition can be adaptable and accommodate a variety of functions.

The retreat house tries to emphasise the fact that most of the houses around appear to have been carved out of the walled compounds. The house has been designed as a series of rooms, some open to the sky and the others roofed; which becomes prominent due to the lack of statutory setback rules.

The goal is to create a sense of place in which there is no distinction between indoor and outdoor rooms.

Cross-ventilation is achieved throughout the house with the outdoor rooms adjacent to each roofed space. This also eliminates the hierarchy of spaces except that of size. The outdoor rooms are concealed from the rest of the neighbourhood and connected within the compound through indoor spaces.

The Retreat House, Andhra Pradesh, by Studio MADe 9

The house appears to be an anonymous object in the landscape. It could be anything, such as a family home, an artist’s studio, a grain storage facility, or even a horse stable; separating its anonymity from the function it serves.

Drawings

Project Facts

Location: Andhra Pradesh, India
Programme: Private house
Built Area: 200 m2
Design: 2016-2017
Construction: 2018-2020
Project Team: Madhusudhan Chalasani, Vamsi Krishna, Pathyusha Viddam, Bob Peniel Inanapuri and Manish Kandakatla
Structural Engineer: E3 Arquitectos
Photos Credit: Ujjwal Sannala

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /