The House of Solid Stone, Jaipur, by Malik Architecture

"In India, the economy of hand-made is still comparable with mechanized methods. The house of Solid Stone in Jaipur presented us with an opportunity to explore and evolve a method of building that has been prevalent in traditional buildings for centuries. We laid out a simple brief: no material other than stone should be used for construction. This made us dive deeply into the art of 'making' with stone." - Malik Architecture

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

The House of Solid Stone, Jaipur, by Malik Architecture 1

The house in Jaipur presented Malik Architecture with an opportunity to explore and evolve a method of building that has been prevalent in traditional buildings for centuries. A simple brief was laid out: no material other than stone should be used for construction.

The House of Solid Stone, Jaipur, by Malik Architecture 3

This made us dive deeply into the art of ‘making‘ with stone.

Malik Architecture

Rajasthan is synonymous with sandstone as a building material but, over the last few decades, this material has been reduced to a ‘cladding ‘medium and its potential as a robust and sustainable structural element has not been explored.

The traditional method of load-bearing construction relied on the impermeable thickness of walls. This was reengineered to develop a hollow interlocking structural wall system that creates a more effective thermal break, provides space to integrate services within the wall cavity, and effectively reduces the material consumption by 30%.

Floor systems alternate between vaults and large single-span stone pieces. Every building element from the basement raft/retaining walls/lintels/door and window jambs/reveals/stairs/screens etc has been made from stone blocks, either from the quarry ( superstructure elements) or excavated from the site ( substructure elements).

The house is arranged around a narrow courtyard that extends into even narrower slits and fissures as it weaves its way through the house, essentially drawing on the proportions of voids and interstitial spaces of traditional dwellings as a method to counter the effect of the harsh summer sun.

The House of Solid Stone, Jaipur, by Malik Architecture 29

Large front and rear-facing glazing are shaded by deep overhangs and operable, hand-cut stone screens to modulate light, privacy, and views.

Drawings

Images

Project Facts:

Location: Hanuman Nagar, Jaipur, Rajasthan
Site Area: 4700 sq.ft.
Built Up Area: 8000 sq.ft.
Status: Completion 2019
Design Team: Kamal Malik, Arjun Malik, Ketan Chaudhary, Payal Hundiwala, Soumya Shukla, Neha Kotian.
Photography: Fabian Charuau, Bharath Ramamrutham

Consultants:

Structure: GES – Global Engineering Services.
Plumbing: GES – Global Engineering Services.
Electrical: GES – Global Engineering Services.
HVAC Consultant: Coolair System- Daikin
Rain Water Harvesting: Mungekar and Associates
Landscape Consultant: Malik Architecture

Contractors:

Structure And Civil: Angira Interiors– Naresh Suthar
Glazing: Angira Interiors– Naresh Suthar
Stone Facade: Angira Interiors– Naresh Suthar
HVAC: Coolair System – Javed Shaikh
Plumbing And Firefighting: Angira Interiors– Naresh Suthar
Electrical: Vespl-Vora electric service
Interiors & Carpentry: Angira Interiors– Naresh Suthar

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /