SuperMarche: Reimagining Gourmet Retail at Ludhiana, Punjab, by Sync Design Studio

Sync Design Studio recently completed the retail architecture project in Ludhiana -- SuperMarche.

Share Post:

Sync Design Studio at Ludhiana, Punjab by SuperMarche

हिंदी के लिए यहां क्लिक करें

Sync Design Studio is a Gurugram based design studio that specializes in consumer-centric architecture layered with a collaborative and holistic approach. Founded by a team of a young, self-motivated group of architects, the studio recently raised the bar for retail architecture with their store of the future — SuperMarche in Ludhiana.

Conceptualising  for the new normal:

Designing for the people has always been a core philosophy at Sync Design Studio. Creating dynamic spaces that champion contemporary architecture while keeping user comfort front and centre is key to the studio’s design ethos. SuperMarche, a bespoke, exotic grocery and essentials store in Ludhiana is an example of the studio’s commitment to meeting the needs of the urban consumer in a new normal. With its covid responsive design, SuperMarche aims to lead the way in the post-pandemic retail architecture era.

SuperMarche arose as a solution to the shopping needs of the anxious consumer. Partner and Co-founder, Bhavuk Jain asserts, “We architects have the responsibility to help people transition from the old to the new as smoothly as possible. We understood that this particular project needed to have a dispersion model instead of the traditionally followed model of concentration in shopping outlets.”

To achieve the same, the store features a dispersive floor plan that promotes social distancing and prioritizes a hassle-free shopper movement throughout the premises. To better control the access area the store has a singular entry point for both ground and basement floors. The studio also did away with the conventional storage chamber altogether to help modulate the number of staff inside the store.

Design and Covid-responsive technology:

The design is a reinterpretation of modern classical and therefore has minimal accents fused with eclectic design elements such as the double-height chandelier and the veggie wall-art logo at the entrance. Taking advantage of the store’s location opposite a canal, a juice counter was introduced for the cyclists in an attempt to increase the visibility of the store. To aid the user with a premium shopping experience, the store’s exposed ceiling was accentuated by rafters and mirrors that increase reflection. The flooring adorns a dynamic, striped Zebra pattern that helps in tying the elements of the ceiling with the flooring—bringing cohesion and harmony to the look and feel of the space. An 8 mm thick metal folded staircase was designed to facilitate easy user movement despite the restricted space. Grey metal and brass finish accents add an opulent vibe to the otherwise minimal design palette of the store.

SuperMarche—a one-of-its-kind prototype in Punjab sources local produce from the farms and delivers it all over Punjab—championing the cause for going vocal for local and supporting small farmers. Such a special cause needed special storage ideas. The studio was quick to adapt and introduced flexible, modular storage. The wooden laminated shelves with metal frames have adjustable flexible heights that fit the store’s multi-occasional display requirement. Gondolas or suspended racks adorn the ceiling while aiding in efficient product display. Since it was important to find a way to temper consumer anxiety and minimize the risk while shopping, the studio developed an arrangement of compartmentalization for various foods such as keto, vegan etc. Even the dry fruit section was equipped with a dispenser system.

To bring some normalcy to the shopping experience, one which was reminiscent of a pre-covid era, a barista was introduced inside the store for the users to enjoy coffee while shopping. In the same vein, a cheese counter and a salad bar were added to refine the premium shopping experience. Considering the need for a contactless user experience post-covid, fast buy kiosks were installed in the store. The user can order all groceries from a screen and pick up the same from the stall as well as via a customised app for the store and self-checkout; thereby avoiding the need to browse through shelves altogether.

With Supermarche too, the studio has openly advocated for the latest technology that helps in reducing the environmental cost of the design by embedding R32 refrigerant for HVAC systems which minimize the environmental impact of the cooling systems.
“Retail architecture now needs to consider the massive shift in the consumer mindset that has been brought about by the pandemic. We must design in a way that provides the consumers with a sense of safety, accessibility, reliability and transparency,” argues Bhavuk Jain.

Sync Design Studio is one of the architectural and design firms in India exploring strategies to deal with coronavirus. SuperMarche—a precedent for the store of the future has demonstrated the studio’s swift response and resilience in answering the consumer’s demands and needs.

Drawings

Project Facts

Project Category: Interior Design

Project Location:  Ludhiana, Punjab

Project Size: 5000 sqft

Project Status: Built

Architect: Bhavuk Jain, Sandeep Singh

Photographer Credits: Bhavuk Jain

Text : Urvashi Vasishtha

 

 

सुपरमार्श

सिंक डिज़ाइन स्टूडियो एक गुरुग्राम आधारित डिज़ाइन स्टूडियो है जो एक सहयोगी और समग्र दृष्टिकोण के साथ स्तरित उपभोक्ता-केंद्रित वास्तुकला में माहिर है। आर्किटेक्ट्स के एक युवा, स्व-प्रेरित समूह की एक टीम द्वारा स्थापित, स्टूडियो ने हाल ही में लुधियाना में अपने भविष्य के स्टोर – सुपरमार्च के साथ खुदरा वास्तुकला के लिए बार उठाया।

नए सामान्य के लिए संकल्पना:

सिंक डिजाइन स्टूडियो में लोगों के लिए डिजाइनिंग हमेशा एक मुख्य दर्शन रहा है। गतिशील रिक्त स्थान बनाना जो समकालीन वास्तुकला को चैंपियन बनाते हैं, जबकि उपयोगकर्ता को सामने और केंद्र में रखते हुए स्टूडियो के डिजाइन लोकाचार की कुंजी है। सुपरमार्श, लुधियाना में एक विशिष्ट, आकर्षक किराना और आवश्यक सामान की दुकान, शहरी उपभोक्ताओं की जरूरतों को एक नए सामान्य रूप में पूरा करने के लिए स्टूडियो की प्रतिबद्धता का एक उदाहरण है। अपने कोविद उत्तरदायी डिजाइन के साथ, सुपरमार्श का उद्देश्य महामारी के बाद के खुदरा वास्तुकला युग में नेतृत्व करना है। सुपरमार्श चिंतित उपभोक्ता की खरीदारी की जरूरतों के समाधान के रूप में उभरा। पार्टनर और सह-संस्थापक, भावुक जैन ने जोर देकर कहा, “हम आर्किटेक्ट्स की जिम्मेदारी है कि हम लोगों को पुराने से नए में यथासंभव आसानी से संक्रमण में मदद करें। हम समझ गए थे कि इस विशेष परियोजना में शॉपिंग आउटलेट्स में एकाग्रता के पारंपरिक रूप से पालन किए जाने वाले मॉडल के बजाय एक फैलाव मॉडल की आवश्यकता है। ” इसे प्राप्त करने के लिए, स्टोर में एक फैलाव वाली मंजिल योजना है जो सामाजिक दूरी को बढ़ावा देती है और पूरे परिसर में एक परेशानी मुक्त दुकानदार आंदोलन को प्राथमिकता देती है। पहुंच क्षेत्र को बेहतर ढंग से नियंत्रित करने के लिए स्टोर में ग्राउंड और बेसमेंट दोनों मंजिलों के लिए एक सिंगल एंट्री पॉइंट है। स्टोर के अंदर कर्मचारियों की संख्या को व्यवस्थित करने में मदद करने के लिए स्टूडियो ने पारंपरिक भंडारण कक्ष को भी पूरी तरह से हटा दिया।

डिजाइन और कोविद-उत्तरदायी तकनीक: डिजाइन आधुनिक शास्त्रीय की एक पुनर्व्याख्या है और इसलिए प्रवेश द्वार पर डबल-ऊंचाई चांडेलियर और वेजी वॉल-आर्ट लोगो जैसे उदार डिजाइन तत्वों के साथ जुड़े न्यूनतम उच्चारण हैं। एक नहर के सामने स्टोर के स्थान का लाभ उठाते हुए, स्टोर की दृश्यता बढ़ाने के प्रयास में साइकिल चालकों के लिए एक जूस काउंटर शुरू किया गया था। एक प्रीमियम खरीदारी अनुभव के साथ उपयोगकर्ता की सहायता करने के लिए, स्टोर की खुली छत को राफ्टर्स और दर्पणों द्वारा बढ़ाया गया था जो प्रतिबिंब बढ़ाते हैं। फर्श एक गतिशील, धारीदार ज़ेबरा पैटर्न को सुशोभित करता है जो फर्श के साथ छत के तत्वों को बांधने में मदद करता है – अंतरिक्ष के रंगरूप में सामंजस्य और सामंजस्य लाता है। एक 8 मिमी मोटी धातु की मुड़ी हुई सीढ़ी को प्रतिबंधित स्थान के बावजूद आसान उपयोगकर्ता आंदोलन की सुविधा के लिए डिज़ाइन किया गया था। ग्रे मेटल और ब्रास फिनिश एक्सेंट स्टोर के न्यूनतम डिजाइन पैलेट में एक शानदार वाइब जोड़ते हैं।सुपरमार्च-पंजाब में अपनी तरह का एक अनूठा प्रोटोटाइप खेतों से स्थानीय उपज का स्रोत है और इसे पूरे पंजाब में वितरित करता है-स्थानीय लोगों के लिए मुखर होने और छोटे किसानों का समर्थन करने का कारण है। इस तरह के एक विशेष कारण के लिए विशेष भंडारण विचारों की आवश्यकता थी। स्टूडियो को जल्दी से अनुकूलित किया गया और लचीला, मॉड्यूलर भंडारण पेश किया गया। धातु के फ्रेम के साथ लकड़ी के टुकड़े टुकड़े वाली अलमारियों में समायोज्य लचीली ऊंचाई होती है जो स्टोर की बहु-सामयिक प्रदर्शन आवश्यकता के अनुरूप होती है। कुशल उत्पाद प्रदर्शन में सहायता करते हुए गोंडोल या निलंबित रैक छत को सुशोभित करते हैं। चूंकि खरीदारी करते समय उपभोक्ता की चिंता को कम करने और जोखिम को कम करने के लिए एक रास्ता खोजना महत्वपूर्ण था, स्टूडियो ने कीटो, शाकाहारी आदि जैसे विभिन्न खाद्य पदार्थों के लिए कंपार्टमेंटलाइज़ेशन की व्यवस्था विकसित की। यहां तक ​​कि ड्राई फ्रूट सेक्शन भी डिस्पेंसर सिस्टम से लैस था। खरीदारी के अनुभव में कुछ सामान्य लाने के लिए, जो कि एक पूर्व-कोविद युग की याद दिलाता था, उपयोगकर्ताओं को खरीदारी के दौरान कॉफी का आनंद लेने के लिए स्टोर के अंदर एक बरिस्ता पेश किया गया था। उसी तरह, प्रीमियम खरीदारी अनुभव को परिष्कृत करने के लिए एक पनीर काउंटर और एक सलाद बार जोड़ा गया। कोविड के बाद कॉन्टैक्टलेस यूजर एक्सपीरियंस की जरूरत को ध्यान में रखते हुए स्टोर में फास्ट बाय कियोस्क लगाए गए। उपयोगकर्ता एक स्क्रीन से सभी किराने का सामान ऑर्डर कर सकता है और स्टाल से और साथ ही स्टोर और स्वयं-चेकआउट के लिए एक अनुकूलित ऐप के माध्यम से खरीद सकता है; जिससे अलमारियों के माध्यम से पूरी तरह से ब्राउज़ करने की आवश्यकता से परहेज किया जा सके।सुपरमार्श के साथ भी, स्टूडियो ने खुले तौर पर नवीनतम तकनीक की वकालत की है जो एचवीएसी सिस्टम के लिए आर 32 रेफ्रिजरेंट को एम्बेड करके डिजाइन की पर्यावरणीय लागत को कम करने में मदद करती है जो कूलिंग सिस्टम के पर्यावरणीय प्रभाव को कम करती है।“खुदरा वास्तुकला को अब उपभोक्ता मानसिकता में बड़े पैमाने पर बदलाव पर विचार करने की आवश्यकता है जो महामारी द्वारा लाया गया है। हमें इस तरह से डिजाइन करना चाहिए जो उपभोक्ताओं को सुरक्षा, पहुंच, विश्वसनीयता और पारदर्शिता की भावना प्रदान करे, ”भावुक जैन का तर्क है। सिंक डिजाइन स्टूडियो भारत में वास्तुशिल्प और डिजाइन फर्मों में से एक है जो कोरोनावायरस से निपटने के लिए रणनीति तलाश रहा है। सुपरमार्श-भविष्य के स्टोर के लिए एक मिसाल है, जिसने उपभोक्ता की मांगों और जरूरतों का जवाब देने में स्टूडियो की तीव्र प्रतिक्रिया और लचीलेपन का प्रदर्शन किया है।

 

परियोजना श्रेणी: आंतरिक डिजाइन
परियोजना स्थान: लुधियाना, पंजाब
परियोजना का आकार: 5000 वर्ग फुट
परियोजना की स्थिति: निर्मित
वास्तुकार: भावुक जैन, संदीप सिंह
फोटो साभार: भावुक जैन
पाठ: उर्वशी वशिष्ठ:

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Hall of Nations, New-Delhi / 1971-72 Architect: Raj Rewal Structural Engineer: Mahendra Raj

Hall of Nations: heritage or history?

The Delhi High Court’s decision to stay the demolition order for the Hall of Nations (HoN) until the Heritage Conservation Committee (HCC) gives its verdict

Wishkarma - Building Products

WISHKARMA brings India’s Biggest Catalogue of Building Products

WISHKARMA brings the largest e-catalogue of construction building products for architects and interior designers.

The Construction Architecture and Design industry in India is witnessing the rapid transition. The onset of the internet and image-driven social media platforms such as Pinterest have exposed customers, from the remotest parts of the world to global ideas and trends.

Subscribe to Architecture and Design Updates