Student Hostel, Chandigarh Group of Colleges by Charged Voids

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Le Corbusier’s modernist legacy finds expression in the sky-lit corridors of the Student Hostel

Student Hostel, Chandigarh Group of Colleges by Charged Voids 1

The student hostel for the Chandigarh Group of Colleges, located within a twenty-five-acre campus in Landran, a semi-urban area close to Mohali, Punjab, draws from Le Corbusier’s modernist legacy. The 10-storey building occupies the campus’ bus yard in place of the initially proposed greenfield site. A simple triangular plan makes the most of the oddly shaped site while playing with levels to create multiple interactive volumes.

One of the primary ideas was to step away from the enclosed vocabulary of the existing campus buildings by freeing the new building of boundary walls, in an attempt to create shaded recreational spaces. This idea manifests in the form of a triple-height, sunken public court situated at the core of the hostel’s basement, which can be accessed by a wide flight of steps leading down from the approach road. The court shapes a central atrium intersected by bridges at multiple levels and terminating in large skylights. The lower floors, including the sunken court, are open to public access during the day, and to the hostel occupants after closing hours. TV rooms with individual sunken courts, a gym, a multipurpose hall, and other ancillary facilities are arranged around the main courtyard.

The ground level houses the reception, the dining area and an adjoining kitchen, while a reading room, administration spaces and the warden’s room make up the first floor. The sky-lit atrium is flanked by student accommodation spaces on the floors above, with the bridges creating spill-over spaces as well as ensuring seamless circulation between corridors. A covered balcony is attached to each room, with a grey grit finish over the building envelope to ensure that the built fabric sits in harmony with the other buildings on the campus.

The floor plans are simple, but the resulting volumes are lent a dynamic character through the interconnected levels and naturally and abundantly lit interior spaces.

Corbusier’s architecture influences the overall pared-down material palette and colour choices of the hostel building; Kota stone flooring, grey grit finished exteriors and plain white surfaces punctuated by primary colours are intended to create a sense of discovery and joy.

Student Hostel, Chandigarh Group of Colleges by Charged Voids 17

Dappled daylight admitted through the skylights into the interiors is a key factor in determining the sensorial experience of the hostel, lending it a palpably spiritual identity.

A space led by its experience as much as it is by budget restraints, the design of the CGC Student Hostel is an exercise in frugality with the aim of enhancing the quality of students’ living spaces.

Gallery

Drawings And Diagrams

Project Facts

Typology: HOUSING/ INSTITUTIONAL
Name of Project: CGC STUDENT HOSTEL LANDRAN
Location:  LANDRAN ( PUNJAB )
Name of Client:  CHANDIGARH GROUP OF COLLEGES
Principal Architect:  Aman Aggarwal
Design Team:   Rahul Vig , Sugandha Wadhawan , Javed Akhtar Siddigui
Site Area (sq ft & sq m):  27,400  sq .ft. ( 2545.54 sq.m.)
Built-Up Area (sq ft & sq m):  1,35,000 sq .ft. (12542 sq.m.)
Start Date:  2018
Completion Date:  2019
Photographer:  JAVIER CALLEJAS
3D Visualiser: HANEET KHANNA

Products / Vendors 

ACP / Glass / Concrete:  Glass – Saint Gobain
Sanitary ware / Fittings:  Hindware , Jaquar
Flooring:  Kota stone flooring
Furniture:  Punjab Trunk House
Air Conditioning:  Techno Vel Aircon ( Air Coolers )
Lighting:  PHILIPS
Paint:  ASIAN PAINTS
Elevator:  OTIS

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The 100, Calicut, by Nestcraft Architecture

In this rural escape, The 100, Calicut, by Nestccraft Architecture, ensures a firm marriage between functionality and aesthetics and the planning suggests four bedrooms with attached toilets in a plinth area of 21OO square feet. The home and wabi-sabi landscape within this boundary facilitate meaningful life to 1OO souls.

Read More
OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci

OfficeR, New Delhi by Plan Loci generates not just an aesthetic for its own sake but also responds positively to its urban context while also celebrating the very ideas of Reducing waste, energy consumption, and Recycling existing Resources through both its process and expression.

Read More

ALive! Reads

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /