School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. - Jude D'Souza

Share Post:

School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza 1

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function.

A delicate steel staircase was inserted within the court formed by the C-shaped building, and that became the primary path of entry to the school. The stair is finely detailed to have a sense of play and lightness, while also ensuring the safety of children moving back and forth. The three columns supporting the flights and the connecting bridge, branch out to hold a lightweight, translucent roof. The stair is painted a bright mango-yellow and stands as a joyful school marker for children and passersby. Colored lines in china-mosaic within the landscape squiggle their way, leading children between the school and the gate of the premises.

The column configuration continuing from the lower floor tended to form a rigid and highly restrictive corridor space, that would not serve a school well. By modifying the connecting beam layout, the corridor was transformed into a dynamic, active space – open to light and connecting to the ‘trees’ of the staircase area. Space now serves as an extended teaching area and opens up at both ends to staff areas that are kept open and accessible to children.

It was clear that the expanded function needed to express itself from the exterior, atop the residential building. A low-slung tie beam at the periphery gives it a soft and sinuous profile that takes cues from the building below, yet retains its own autonomy. This also allows the building to have an insulating envelope and protection to the openings from Mumbai’s fierce monsoon. Storage nooks formed on the inside due to this skin are clad in glazed ceramic tiles of varying colors that lend a distinct identity to the classrooms. A material palette comprising natural stone, timber, and painted walls forms a robust and comforting setting to the school, awaiting the relaxation of pandemic restrictions, for children to take over.

School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza 31

Drawings –

Main Information

Project Name:  School in Mumbai

Office Name: JDAP

Completion Year: 2020

Gross Built Area (m2/ ft2): 490 m2

Project location: Mumbai, India

Program: Kindergarten School

Architects: Enid Gomez, Nikhil Sawant, Venkatesh Iyengar, Avishkar Bharati, Shubham Chandiwade, Apoorva Iyengar, Manasi Thacker, Samira Sule, Sunil Sharma, Sandeep Menon, Jude D’Souza

Landscape Design: Sandeep Menon

Structural Design: ITS Consultants Pvt Ltd

Project Management: MSCE Consulting Engineers

General Contractor: SSIPL

Steel Fabricator: Camy Engineering Works

Photographer

Photo Credits: Sameer Tawde

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Symphony Forest Park, at Ahmedabad, India, by Studio urbscapes

Symphony Forest Park, at Ahmedabad, India, by Studio urbscapes

Under CSR activity, Symphony Limited has developed a public park owned by Ahmedabad Municipal Corporation in Bodakdev, Ahmedabad. Spread over 11000 sq mts, this park is designed and developed imagining a forest in the urban concrete jungle. – Studio urbscapes

Subscribe to Architecture and Design Updates