Re-Visioning Bengaluru’s DWCCs, by Sensing Local

Re-Visioning Bengaluru’s DWCCs, by Sensing Local - Dry Waste Collection Centres (DWCCs) were built in each ward by BBMP in 2012, envisioned as the 'face of decentralisation'.

Share Post:

Re-Visioning Bengaluru’s DWCCs, by Sensing Local 1

Dry Waste Collection Centres (DWCCs) were built in each ward by BBMP in 2012, envisioned as the ‘face of decentralisation’. These centres were conceived to be citizen-facing, equipped with appropriate infrastructure capable of purchasing, collecting, aggregating and processing dry waste. They were also created to be a support system to waste pickers as a part of the effort to integrate informal waste workers (Waste-pickers) into the formal city system. At the same time, being ward-level centres, their role was to encourage segregation at source within the neighbourhood. However, despite good intentions, many DWCCs have become eyesores, widely associated with a Not-in-my-backyard (NIMBY) syndrome; a few are defunct, while many others function inefficiently. Of the estimated 1225 TPD of dry waste generated in the city, these centres processed only 15% (i.e. 181.5 TPD). A small portion of the remaining high-value dry waste continues to go to kabadiwalas/scrap dealers. At the same time, most of it ends up as mixed waste in our sanitary landfills.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
House by the sea - Sachin Agshikar-26

House by the sea, at Chiplun, by Sachin Agshikar

The house sits on a linear stretch of site that measures 40’X1000′, facing the beautiful beach near Chiplun. The site also witnessed a large growth of betel nut and coconut trees, which were distanced at every 8′.

DEVGIRI RESIDENCE at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

DEVGIRI RESIDENCE at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

The proposed site is located at a of a prime residential area surrounded by built spaces, To circumvent site conditions, the living space, Dining area and Passage was conceived as an inward facing structure enclosed with a central landscaped courtyard. – 4TH AXIS DESIGN STUDIO

Subscribe to Architecture and Design Updates