Office 543, Mohali, by Charged Voids

Office 543 was designed by Charged Voids on a tight, 140-sqm plot in a busy commercial district in Mohali, Punjab. The narrow building, closed from two sides, has openings through two courtyards and multiple skylights, thereby maintaining optimum daylight and ventilation. An oval-shaped private meeting area emerges from the intersecting geometry of straight lines and an ellipse, resolving a complex design brief on the small footprint and creating a free-flowing spatial sequence.

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

Charged Voids constructs a compact granite office that opens skywards.

Office 543, Mohali, by Charged Voids 1

Located on a narrow, 140-sqm plot in a busy commercial district in Mohali, Punjab, Office 543 was designed by Charged Voids as a showcase for a builder’s construction company. The design of the office optimises the compact footprint with an approach based on simple programmatic needs. Only the most essential elements are employed for efficiency and spatial flexibility.

The commission blends the studio’s design philosophies with the client’s skills as a builder. With the building closed off from two sides, it was envisioned as a closed box with provisions for natural ventilation made through courtyards and multiple skylights. Amidst the hubbub of the busy street, a muted palette of white marble and Sivakasi gold granite lend a sense of calmness and character to the office’s façade. Careful gaps looking into the street are introduced in the façade, while the courtyards are used as a buffer between the interior and exterior.

Office 543, Mohali, by Charged Voids 9
The building is closed off from two sides

Inside, two walls intersecting in an ‘L’ configuration integrate the flow of space. The ground floor houses a small reception, the main office area and a private meeting room. Anchoring the space is an oval-shaped private meeting area emerging from the geometry of straight lines and an ellipse.

A floating metal staircase within the atrium connects the lobby to the first floor, which contains a terrace, workspaces and an office for the accounts team. The roof of the oval meeting room hosts a small spill-out.

Openings between the various rooms are designed to connect the office’s narrow spaces with the two courtyards that are planted with small trees. These courtyards and skylights bring in the elements of nature—wind, light and vegetation—and break the rigid geometry of the building elements.

Designed to accommodate future expansion on the upper floors, the workspaces above are accessed by a separate staircase on the exterior. The material palette for the entire project is limited to white marble and Sivakasi gold granite, with the interior walls painted mostly white—creating a sense of seamlessness between the exterior and interior.

Images

Drawings

Project Details

Typology: Office
Location: Mohali ( Satellite City of Chandigarh), Punjab
Completion Date: 2019

Principal Architect: Aman Aggarwal
Design Team: Swati Agarwal, Anshu Garg
Photographer: Javier Callejas, Nivedita Gupta, Purnesh Dev Nikhanj
Videography: Nakul Jain
Structural Consultant: Er. Pankaj Gupta

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

Special Mention | Belonging and Appropriations: A Dialogue

Urban displacement disrupts social networks, causing a sense of placelessness. Yet, people establish belonging through intangible connections—rituals, traditions, and shared experiences—shaping both mind and space as is explored by Aditi Suresh Kawade through this piece. The essay is a part of shortlisted entries for Urban Imprints essay writing contest, March-April 2024.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..