NEEL – Hospitality Project by Sameep Padora

The following content (text, images, illustrations and videos) for the project is provided by the design firm. 

Project Facts

Name of the project: NEEL
Status: Built
Year of completion: 2014
Design Team: Vami Koticha , Archita Banerjee , Aparna Dhareshwar
Location: Andheri East , Mumbai
Built up and Site Area: 3000 sft

Neel-Sameep Padora

There was no escaping the bulky, rectilinear columns that dominated the space. The site for the second outpost of one of the most vaunted hospitality brands in the city of Mumbai was its biggest challenge. An L –shaped, ground floor location with these massive columns down the middle meant that sP+a had to design in a manner to establish a directional datum for the space while reducing the static mass of its columns.

NEEL PLAN WITH GRAPHIC SCALE

Exploring materiality, the idea of malleable, slender steel pipes which provided subtle counterpoint to the rigidity of reinforced concrete, were considered as an interesting place to start. Stainless steel pipes served the dual purpose of drawing the eye to a lighter, reflective material and was a material that could be moulded and twisted to introduce a new rhythm into the static nature of the space.

Neel Schematic diagram

A fluid, yet perfectly balanced and dynamic geometry brought drama and sophistication to an otherwise featureless premises.

NEEL Section AA

Our scheme hence used doubly curved spiralling stainless steel tubes that spring from a column face to an opposite one on another column. This gesture creates a visual guide leading the users from the start to the end of the space.
The ambient light and the tiny light points, integrated into the structure itself, were reflected in and off the stainless steel pipes and added to the lightness of the space.

1

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

An Architect Eats Samosa

ArchitectureLive! continues with Alimentative Architecture – The fifth in a series of articles by Architect-Poet-Calligrapher H Masud Taj interfacing architecture with food via geometry.

Read More »

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More »

BEHIND the SCENES, Kerala, by LIJO.RENY.architects

The pavilion, named ‘BEHIND the SCENES’, for the celebrated ITFOK (International Theatre Festival of Kerala), was primarily designed to showcase the illustrious retrospective work by the famed scenic background artist ‘Artist Sujathan’.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..

 

PARTICIPATE /