Minimum- The 2 Cent Home, Calicut, by Nestcraft Architecture

SHARE THIS

Note: The contents below are published as provided by the architect/designer.

Minimum- The 2 Cent Home, Calicut, by Nestcraft Architecture 1

The multi-leveled residence in the urban outskirt nests 1500 sq.ft. on 870 sq.ft.(2 cents)  land.

Embracing vast space requisite in a tense site, the design expounds space optimization in pricy lands of dense urban fabrics for an enlightened art loving family.

The core idea is to set staircase as an element of design; by achieving habitable headroom-height under each stair-landing making it functional to oblige all the room requirements, flanking extrovert volumes at different levels ensuring visual-connection between public spaces inside the house.

The project explores the balance between sustainable building materials and maximum utility in every sq.ft. The architectural elements of form and structure functions as its interior furniture and utility elements.

The right mix of the least carbon footprint, recyclable, natural materials and passive lighting and ventilation engages visual connection with the surroundings at varying levels complimenting its natural texture and colors to deliver an artful feel.

Light became the core idea for designing the building. The architect centralized the entire design around it which aimed at creating maximum space on the plot available and maximizing light penetration across the house.

The space was supposed to serve the family not only in terms of functions, but also make art and nature the core of the house.

Designed to cater to a small family, the spacial planning involves living, dining and bedrooms.

Apart from these, the architect created spaces that allow users to break from the regular homely feel and barge into space that encourage impromptu conservations and can be cozy corners of the house.

These included mini spaces like pantry for outdoor seating, indoor landscape, terrace gardens, open-to-sky seating and a covered car porch along with a barbeque space.

Project Facts

Built Up – 1500 square feet
Plot Area –2 cents (870 square feet)
Location : Calicut, Kerala, India.

One Response

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More Featured Works

The Stoic Wall Residence, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Immersed within the captivating embrace of a hot and humid tropical climate, ‘The Stoic Wall Residence’ harmoniously combines indoor and outdoor living. Situated in Kadirur, Kerala, amidst its scorching heat, incessant monsoon rains, and lush vegetation, this home exemplifies the art of harmonizing with nature.

Read More

ALive! Reads

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..