M.D.’s Sapphire – Sky Lounge, Nashik by Dhananjay Mahale

m-d-sapphire-dhananjay-mahale1

This rooftop lounge in Nashik, designed by Architect Dhananjay Mahale, taps into an inexhaustible visual resource as a source of inspiration – the sky

The Sapphire Sky Lounge, near Chai Tapri College Road, has been designed with a distinctly arboreal aesthetic. The lounge has a central raised deck with wooden pergola s overhead, creating small pockets of space within the open platform with potted plants and earthen urns.

m-d-sapphire-dhananjay-mahale7

On the lowered peripheral strip around the deck are tables for smaller gatherings, essentially providing private spaces for lone diners and couples without the customary physical barriers. The lounge has a rather high glass parapet, providing enclosure without any visual hindrance, the interrupted vista being the primary allure of the lounge.

m-d-sapphire-dhananjay-mahale11

The Layout

In stark counterpoint to the use of natural materials like wood and pebbles are the straight lines and minimalistic furniture in the seating space, creating a delicate balance, topped off by the vast expanse of sky acting as a vibrant ceiling to this space.

More Photographs

Text: Anupriya Saraswat
Design Team: Dhananjay Mahale, Sheetal Balte,Suhani Abaad
Photography: Ram Pawar, Nashik.
Enginner : Pankaj Rakibe

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Rejuvenation of  Dilli Kali Badi by concept SG

Rejuvenation of Dilli Kali Badi, by conceptSG Ltd

A lady in a pink saree and a mauve shawl was sat in front of a large sculpted wall, soaking the winter sun with her head bowed. Strangely enough, there are many spaces around this public place designed to relax, but she chose a spot that was not intentionally designed for seating. As architects, we design spaces for use, yet there are uses such as this which is hard to comprehend but it exists as a result of something else. In this particular case it happens to be the Rejuvenation project of the oldest Kali Badi Complex at Mandir Marg, New Delhi

Subscribe to Architecture and Design Updates