Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies, Pune – Christopher Charles Benninger

The Kirloskar group of industries is one of the oldest family owned industrial establishments in Western India. Over the past two decades, they have transformed into a cluster of global companies requiring new strategies and production processes. They aim to create an appropriate managerial style, suitable to this new business environment, and hence promoted the Kirloskar Institute of Advanced Management Studies.

Share Post:

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles Benninger

The Kirloskar group of industries is one of the oldest family owned industrial establishments in Western India. Over the past two decades they have transformed into a cluster of global companies requiring new strategies and production processes. They aim to create an appropriate managerial style, suitable to this new business environment, and hence promoted the Kirloskar Institute of Advanced Management Studies.

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles Benninger

Located on the periphery of the Pune metropolitan region, the site slopes down the hills of the Sahyadhri mountain range, from a major arterial road. The sloping elevation, from this higher entry point, was exploited to break the fabric of the campus into descending terraces that structure the built fabric into a long stepped section.

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles Benninger

The clients’ requirements included three basic functions, further articulating the stepped terraces into specialized parts. These three major parts are the Academic Area; the Residential Area; and the Dining and Recreation area.

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles BenningerModel

The strategy of the design was to encircle the site with a vehicular service road on the edge, off of which parking nodes were located so that no one would walk across moving traffic.  This would create a buffer from nearby sites, allow utility and emergency vehicles easy access, and leave the long sloping interior as a dedicated central pedestrian garden.

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles Benninger
Section through site

Further it was decided to keep the academic functions near the entry, and step these down the hill on one side of the elongated, slopping plot, with the formal entry and the Administration Building at the top. From here a series of courtyards step down onto subsequent lower terraces, and each terrace is devoted to a core function focused around a courtyard. The entry and the administration were kept at the top; mid-career executive training on the next lower terrace courtyard; masters in business administration, first and second years, on the next two lower level terraces, and the library at the lowest terrace. In each of these courtyards, one side is devoted to faculty offices and the other to classrooms. Thus, the lower floor at the higher courtyard becomes the upper floor in the next lower courtyard.

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles Benninger

On the other side of the site the residential area begins with an residential entry for executive management candidates on the higher terrace, and subsequent dropping terraces dedicated to accommodate postgraduate student hostels and commons areas, in clusters, from one higher level down to the next lower level, on down the hill, reaching a recreational area at the lower end. This recreation area has changing areas, a swimming pool, and multi-purpose halls for yoga and a gym. These are near tennis courts and other out-of-doors sports areas, at the lower end of the site where a water collection pond and cisterns store rainwater.

Kirloskar Institute of Advanced Managements Studies - Christopher Charles Benninger

Set at the top of the hill between the entry-administration, and the executive hostels, is the extensive catering facility with kitchens off the service road, a server, and four dining halls opening onto terraces, affording views into the distant valleys and mountains. These views run down a central garden mall to the recreation facilities at the lower end of the site.

The materials language is that of exposed concrete structural components, white rough plaster on brick infill walls, natural Kota Stone floors and sloped copper aluminium roofs, mirroring the mountainous terrain.

Like the Centre for Development Studies and Activities, the Mahindra United World College and the YMCA Camp Site this composition is conceived as a vast, green landscape, bringing in the borrowed, dramatic landscapes from afar. Up close there are gentle steps, ramps, and natural stone walls and walls with cast mural reliefs in them.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »
Chandramandala at Chennai by Benny Kuriakose

Chandramandala at Chennai by Benny Kuriakose

The original Theatre, which has been updated, is now named “Chandramandala”. The changes are hardly perceptible, as they have been subtly worked into the original 25 year old structure. The height has been raised, the stage enlarged and the green rooms with their facilities have been added. What once served as mainly rehearsal and work-in-progress space is now transformed into a contemporary, open-air theatre for small audiences.

Silverglades at Gurugram by Design Forum International

Silverglades at Gurugram by Design Forum International

The development shares its contextual presence with ITC Laburnum, MG Road, a 500-metre distance from the nodal IFFCO Chowk metro station and the affluent Sector-29 neighbourhood. The impetus that leads the project’s development is along the lines of intrinsic detail-orientation and conscious space-utilization. – Design Forum International

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

Located in Ayroor, Kerala this family home that sits on the banks of the Chalakudy river is nothing less than a mini-ecosystem within itself — self-sufficient and symbiotic. Using local masons, carpenters, contractors and construction methods, this home was completed with natural materials such as terracotta and laterite tiles, kota stone and terracotta jaali blocks. A generous verandah wraps around three sides and a large open terrace on the upper floor maximises the spectacular views out onto the river. The house is an extension of the clients’ (perfect) idea of living a retired life.

Subscribe to Architecture and Design Updates