Inverted Office – Chaukor Studio, NOIDA

Share Post:

Inverted Office - Chaukor Studio - NOIDA

The project derives its name from the fact that it features an earthy material pallet while the space has to house a mid-size web development and design firm. The 4000sqft space features a reception, two conferences, cafeteria, an outdoor green court and a work hall. Careful use of materials provides earthiness and scalar complexity to the space thus inverting the modern and minimalist style that is conventionally conjoined with computers and technology. Also, the carbon footprint is taken into account as most of the materials are re-used from the existing pallet while some are reclaimed from nearby re-furbishing yards. Furthermore, the front and side facades of the building are intended to be converted into vertical greens thus reducing the heat gains, and providing veggies for its inhabitants.

Practice – Chaukor Studio Being a fundamental alphabet of the spatial language of architecture, CHAUKOR signifies a planar frame that encapsulates space. Chaukor founded by architects Tejeshwi Bansal and Nilesh Bansal is an architectural practice that features an integrated workshop where architects, artisans and skilled craftsmen work along a common design philosophy.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Two Court House, at Bangalore, by Samvad Design Studio

Two Court House, at Bangalore, by Samvad Design Studio,is a 5,000 sq.ft, single family dwelling, on a plot of 2,720 Sq.ft. Located in a gated community in Bangalore, the design comprises of two compact masses in the west and east end of the site, housing all the private spaces.

Flavours 'n' Spice Restaurant at Matunga, by GA Designs

Flavours ‘n’ Spice Restaurant at Matunga, by GA design

This 2,000 sq.ft fine dine restaurant is designed for a sports and leisure club in Matunga. A warm and relaxed atmosphere wraps this modern and contemporary styled, 110- seater restaurant. Earthy tones, dynamic lightning, natural materials like wood, stone and fabric, sound- absorbing elements like wooden ceiling, acoustic ceiling sheets and decorative fabric panels ensure that overpowering sounds are eliminated, while creating an inviting atmosphere. Seating for large and small groups is provided, while privacy is enhanced with the use of decorative laser- cut partitions which are not only functional but also aesthetic in design.

Subscribe to Architecture and Design Updates