House with Different Roofs - RC Architects

House with Different Roofs in Gadhinglaj, Kolhapur by RC Architects

House with Different Roofs in Gadhinglaj, Kolhapur by RC Architects - The Vision of the project was to ensure maximum availability of natural light and entilation to the house without disrupting the privacy of its inhabitants. To also minimise dependence on artificial resources for ventilation and create spaces that serve more than one user group and more than one activity.
House with Different Roofs - RC Architects

House with Different Roofs in Gadhinglaj, Kolhapur by RC Architects

Architecture as a science emerged from Man’s humble need for shelter.
‘A home’ is the purest form of design.

However, modernised the skin, the spirit of a home is its timelessness, where architecture transcends fashion.
Beyond a room with sturdy walls, a roof, a window, a hearth, all else is luxury’

Set in a tight neighbourhood, The site for ‘House with Different Roofs’ offers a unique context set in a semi-urban environment. The longer sides of the site are trapped between the neighbouring houses while the shorter sides are lined with two parallel streets that allows provision for light and ventilation for the house, and an opportunity to create a thoroughfare within the house.

The Vision of the project was to ensure maximum availability of natural light and ventilation to the house without disrupting the privacy of its inhabitants. To also minimise dependence on artificial resources for ventilation and create spaces that serve more than one user group and more than one activity.

Concept
As the name suggests, House with Different Roofs makes use of four different roofs, each rendering a unique spatial experience. The roofs consist of skylights that draw in fresh air and passive natural lighting for the entire house. In addition to the protection from outside environment and noise, they also create playful spatial experiences within them and around them.

The design is captured between two parallel walls on the longer and streets on the shorter sides of the site. It draws the maximum amount of light from its central core and houses all the common spaces around it pushing most the built towards the edges.

The house works around the idea of a room and garden, each room is attached to a garden. The garden in conjunction with the room supports different activities at different times of the day and creates spaces with many permutations of use within the house.

Spaces
On the ground floor, one enters the house through a porous yet well covered verandah that overlooks the street. It allows ample amount of natural light in which further seeps into the existing hall adjacent to it that is lined with a staircase that leads to the first floor.

As one makes their way further into the house, they are met with the light from the overhead skylight and a glimpse of the garden ahead. The living room, trapped between the outer shared walls, takes maximum advantage of the other two sides, one looking into the existing hall through a window and the other turning into a half wall overlooking the dining area and the garden beyond. The kitchen is located opposite to the dining area and is bound by an outer wall on one side and is open on the other side, that houses a utility space and a common toilet.

The common garden is surrounded by the living room, the kitchen and the bedroom as is utilised for various activities throughout the day. It also plays a very important role in providing abundant light and ventilation for the entire house.

The bedroom, with its private toilet, has openings on opposite walls facilitating crossventilation and opens into a private garden.

The first floor consists of two bedrooms connected with a common terrace. The common terrace starts as a semi-covered space topped by a pinewood lattice cover creating an intriguing volume where users can sit together along the benches or use it as a space for congregation. This space is followed by an open to sky terrace, lined with planters and overlooking the garden on the ground floor. Considering the harsh direct sunlight that the terrace receives, the walls of the terrace are painted tan red to minimise glare and make it a comfortable space to inhabit. The terrace terminates at the second bedroom that has a view of two gardens – the ground floor garden and the private lattice roof garden in addition to view of the rear street through a corner window.

Drawings

Project Profile
Project name: House with Different Roofs
Location: Gadhinglaj, Kolhapur
Architecture firm: RC Architects
Project Year: 2021
Project area: 2800 sq.ft (275 sq.m)
Architect: Rohan Chavan
Project architect: Prachi Kadam
Structural consultant: Prashant Haval
Presentation drawings: Rahul Ciby, Nikita Saraf
Write up: Shalini Prakash
Photographer: Hemant Patil, Rohan Chavan

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Should you join the architecture course? People speak! 

When considering whether to enroll in the course of architecture or not, opinions of the graduates are strikingly divided, as was revealed in a recent Instagram poll. These mixed responses highlight the challenging yet potentially rewarding nature of a career in architecture.

Read More »
UNCAFE, New Delhi, by TI:DO. Photograph by Jeetin Sharma

UNCAFE, New Delhi, by TI:DO

The Delhi-based studio Tangible Intangible Design Office (TI:DO) has designed a new outlet for a health-forward cafe, commissioned by a women-led brand UNCAFE.

Read More »

WE ARE HIRING /

ArchitectureLive! is hiring for various roles, starting from senior editors, content writers, research associates, graphic designer and more..